Förstora
1. Sega mandelbottnar med avokadomousse
Ingredienser 10 st
Mandelbottnar:
150 g mandelmassa
1/2 dl mandel
2 små äggvitor
Mousse:
2-3 ätmogna avokador
3/4-1 dl crème fraiche
2 msk pressad citronsaft
ca 1/2 dl flytande honung
ev frön från en 1/2 vaniljstång
Garnering:
färska bär, t ex björnbär
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan. Hacka mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelmassan och mandeln i äggvitan. Klicka ut 10 bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bottnarna svalna på plåten. Gör moussen i sista stund: Dela avokadorna och ta ut kärnan. Gröp ur fruktköttet men ta ej med ev mörkfärgat, då mörknar moussen snabbt. Mixa avokadon. Rör ner citronsaft, crème fraiche, honung och vaniljfrön. Bred moussen på mandelbottnarna och garnera med färska bär.
Förstora
2. Spenat- och fetaostfyllda knyten
Ingredienser
10 st
1 paket smördeg, ca 400 g
250 g fryst bladspenat
2-3 schalottenlökar
smör
100 g Apetina feta
250 g Kesella
2 msk fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattorna något och dela dem på mitten. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Hacka spenat och lök och fräs det i smör i en stekpanna. Låt svalna. Skär fetaosten i tärningar. Blanda spenat, lök, ost, Kesella, senap, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg en klick av fyllningen på varje smördegsruta och nyp ihop dem till småknyten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda knytena mitt i ugnen i ca 20 min.
Förstora
Aubergine med örter
Ingredienser
8-12 buffébitar
2 stora auberginer eller 3 små
1/2 dl olivolja
4 dl crème fraiche
2 dl ströbröd
1 ägg
2 vitlöksklyftor
3 dl riven parmesan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl finhackade färska örter
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Dela auberginerna på längden och gröp ur dem med en sked. Grovhacka det urgröpta. Pensla halvorna invändigt med lite av olivoljan och lägg dem i en ugnssäker form. Lägg det urgröpta bredvid och häll på resterande olja. Stek i ugnen ca 15 min. Blanda aubergine, crème fraiche, ströbröd, ägg, vitlök, 2 dl parmesan, (spara 1 dl till gratinering) salt och peppar. Fördela fyllningen i auberginehalvorna. Blanda örterna med resterande ost. Strö ost- och örtblandningen över auberginerna och stek i ugnen ca 25 min.
Förstora
Fänkålssoppa:
Ingredienser
8 port
2 gula lökar
4-5 fänkålsstånd, ca 1 kg
2 msk smör
1 l vatten
2 dl vitt vin
3 hönsbuljongtärningar
1 dl crème fraiche
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
nymald svartpeppar
Till servering:
ca 400 g kallrökt lax
gräslök
Gör så här
Hacka löken och skär fänkålen i grova bitar. Fräs lök och fänkål i smör i en gryta ca 5 min. Häll på vatten och vin. Rör ner buljongtärningarna. Låt soppan koka 15-20 min, tills fänkålen blivit mjuk. Om soppan kokas för länge får den en tråkig färg. Mixa soppan. Rör ner crème fraiche och grädde. Smaksätt med peppar. Servera med strimlad kallrökt lax och hackad gräslök.
Förstora
Medelhavsröra, god att bre på nybakat bröd
Ingredienser
8 port
200 g soltorkade tomater
200 g urkärnade svarta oliver
1 st vitlöksklyfta
2 dl Arlaköket medelhavsinspirerad matyoghurt
1 dl färska örter, hackade
Gör så här
Lägg tomaterna i ljummet vatten ca 1 timme. Hacka oliver, tomater och vitlök. Blanda det med matyoghurt och örter. Låt röran stå kallt ca 1 timme före servering. Servera till grönsaker eller på bröd.
Förstora
Sellericotta, läcker hemlagad färskost på italienskt vis
Ingredienser
6-8 port
2 l mjölk, 3%
8 msk pressad citronsaft
1/2 stånd blekselleri, ca 250 g
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
1/2-1 msk torkad salvia eller 2 msk färsk hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Värm mjölken i en rostfri kastrull tills den nästan börjar koka. Droppa försiktigt ner citronsaften. Mjölken börjar då flocka sig. Om det inte bildas klumpar i mjölken är den inte tillräckligt varm. Rör försiktigt under ca 3 min. Lägg en tunn handduk i ett durkslag. Häll i mjölken. Låt ostmassan rinna av ca 2 timmar. Skär sellerin i tunna skivor. Fräs den i smör tills den är mjuk och genomskinlig. Låt svalna. Blanda selleri, ostmassa, vitlök, salvia, salt och peppar. Låt stå kallt ca 1 timme före servering. Gott på bröd.
Förstora
Citroncheesecake
Lagas helst dagen innan och låt stå kall över natten
10-12 bitar ingredienser:
Havrebotten:
150 g smör
1/2 dl socker
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1/2 vaniljstång
rivet skal från 1 citron
1 1/2 dl socker
500 g Kesella
3 dl crème fraiche
3 ägg
Garnering:
färsk frukt, t ex fikon, kiwi eller plommon
ca 1 dl aprikosmarmelad
Gör så här
Gör gärna denna cheese-cake dagen innan den ska serveras och låt den stå kallt över natten. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör vaniljfrön med citronskal och socker. Tillsätt Kesella, crème fraiche och ägg. Rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna och garnera med färsk frukt. Pensla över frukten med smält aprikosmarmelad.

Källa:Arla