Ceasersallad med räkor

Förstora Ansjovis i dressingen ger smak och karaktär åt salladen Ansjovis i dressingen ger smak och karaktär åt salladen
Ingredienser
4 port
400 g räkor
75 g blandad grönsallad
1 msk pressad citronsaft
3/4 dl Arla Köket riven ost, mager
3 ansjovisfiléer
12 crostini
4 msk gräddfil
Gör så här
Skala räkorna. Varva räkor, sallad, citronsaft och ost i 4 portionsskålar. Hacka ansjovis och blanda med gräddfil. Blanda ner crostini i salladen och droppa över gräddfilen precis före servering.

Sparris med parma och pinje

Förstora Ett blickfång av sparris med parmaskinka och en lätt touche av citron Ett blickfång av sparris med parmaskinka och en lätt touche av citron
Ingredienser
8 port
600 g färsk grön sparris
1 dl pinjenötter
16 skivor parmaskinka
Citrondressing:
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3-5 min. Låt rinna av. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Linda skinkskivorna runt sparrisen till små buketter. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över sparrisen. Strö på pinjenötter.

Ljummen lax- och rotfruktssallad

Förstora Nykokta grönsaker och vacker ruccolasallad toppas med läcker laxröra Nykokta grönsaker och vacker ruccolasallad toppas med läcker laxröra
Ingredienser
4 port
300 g svartrötter
1/2 kålrot, ca 300 g
2 morötter
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl ruccolasallad, grovhackad
Laxröra:
150 g tunna skivor rökt lax
250 g cottage cheese, KESO® naturell
rivet skal av en 1/2 citron
Gör så här
Skala svartrötterna. Lägg dem efterhand i kallt vatten, ev med lite pressad citron. Skala kålrot och morötter, skär dem i lika långa stavar. Koka först svartrötter och kålrot i lättsaltat vatten ca 15 min. Lägg i morötterna, koka ytterligare 3-5 min. Låt rinna av. Rör i smör, balsamvinäger, salt, peppar och sallad. Skär laxen i strimlor och blanda med cottage cheese och citronskal.

Jordgubbscrostini

Förstora
Ingredienser
4 port
12 skivor smal baguette
1 msk smör
1 tsk florsocker
1/2 tsk kanel
Topping:
2 dl Kesella
1/2 dl florsocker
12 jordgubbar
citronmeliss
Gör så här
Sätt ugnen på grill. Bred smör på brödet. Rosta det i ugnen i några minuteruter, passa noga. Pudra över lite florsocker och kanel. Låt bröden svalna. Smaksätt Kesella med florsocker och fördela det på bröden. Skiva jordgubbarna och lägg på dem. Garnera med citronmeliss.

Paj med primörer och rostade pinjenötter

Förstora Ny grönsaksfavorit? Ny grönsaksfavorit?
Ingredienser
4-6 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g rumstempererat smör
50 g Kesella lätt
Fyllning:
½ strimlad purjolök
smör
4 kokta morötter
6 kokta potatisar
1 dl rostade pinjenötter
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl blandade och hackade färska örter, t ex körvel, gräslök och persilja
1 påse Arla Köket riven ost gratäng
Äggstanning:
3 ägg
11/2 dl Kelda mellangrädde
11/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen ända upp till kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ den i kylen ca 30 min. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det ca 10 min. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna. Skär morötterna och potatisen i skivor. Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Spara 1/3 av osten. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i pajskalet och häll äggstanningen över. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Blåmögelosttoast med grön tapenade

Förstora
Ingredienser
4 port
150 g vit och blåmögelost
4 skivor lantbröd
ev smör
Grön tapenade:
1 burk gröna oliver med citron 350 gram
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris
1/2 dl olivolja
Gör så här
Låt oliverna rinna av väl. Plocka bladen från basilikan. Skala vitlöken. Lägg oliver, basilikablad, vitlök, kapris, och olivolja i en mixer. Mixa till en slät kräm. Lägg upp tapenade och skivor av Høng CremeBlå på rostat eller smörstekt lantbröd.

Citron- och marängtårta

Förstora Försvinnande god Försvinnande god
Ingredienser
14 bitar
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan. Källa: Arla
www.arla.se