Ceasarsallad med räkor

Ansjovis i dressingen ger smak och karaktär åt salladen.

Ingredienser
4 port
400 g räkor
75 g blandad grönsallad
1 msk pressad citronsaft
3/4 dl Arla Köket riven ost, mager
3 ansjovisfiléer
12 crostini
4 msk gräddfil

Gör så här
Skala räkorna. Varva räkor, sallad, citronsaft och ost i 4 portionsskålar. Hacka ansjovis och blanda med gräddfil. Blanda ner crostini i salladen och droppa över gräddfilen precis före servering.

Gratinerade musslor

Förstora

Härligt bubblande av smör, smaksatt med vitlök, sambal oelek, lime och färska örter.


Ingredienser
25-30 st
3/4-1 kg musslor med skal
1 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
rivet skal av 1 lime
2 msk hackad färsk timjan eller persilja


Gör så här
Sätt ugnen på 275°. Borsta och skölj musslorna. Kasta trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Lägg musslorna i en stor kastrull med vatten i botten. Låt koka under lock ca 5 min. Ta loss musslorna och lägg dem i ena skalhalvan på ett ugnsäkert fat. Blanda ihop kryddsmöret. Klicka det på musslorna. Hit kan du förbereda. Gratinera i övre delen av ugnen i 3-5 min.Gör så här

Nötfrästa räkor på spenatbädd

Förstora

Sugen på något riktigt fredagsgott? Fräs skaldjur, nötter och spenat och smaksätt med chili, lök och vitlök. Servera med citronklyftor.

Ingredienser
4 port
500 g räkor med skal
1/2 röd spansk chilipeppar
50 g hasselnötskärnor, ca 1 dl
1 liten gul lök, ca 75 g
1 vitlöksklyfta
500 g färsk spenat
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Skala räkorna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Grovhacka nötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Smält hälften av smöret i en traktörpanna. Lägg i löken när smöret är ljusgult. Låt fräsa ca 2 minuter. Låt spenaten fräsa med löken tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar. Fördela spenaten på tallrikar. Låt det resterande smöret smälta ner i en kastrull. Lägg i räkor, chili och nötter och låt fräsa hastigt under omrörning tills allt är genomvarmt. Fördela räkfräset på spenatbädden. Servera med klyftor av citron och sprödvarmt bröd.

Pilgrimsmusslor Asian style

Förstora

En varm och riktigt lyxig förrätt med spännande asiatiska smaker.


Ingredienser
4 port
8 pilgrimsmusslor
salt och peppar
6 brysselkål
1 vitlöksklyfta
1 röd chilipeppar
200 g shitake svamp eller champinjoner
50 g smör
3 msk japansk soja
2 msk citronsaft
1 tsk riven ingefära
1 kruka koriander

Gör så här
Skär av nedersta delen på brysselkålen. Dela kålen i fjärdedelar. Skala och skiva vitlöken tunt. Kärna ur och strimla chilin. Stek svamp och brysselkål i 1 msk av smöret i en stekpanna, tillsätt vitlök och chili. Lägg upp på ett fat och håll varmt. Bryn resterande mängd smör i pannan, smaka av med soja, citronsaft och ingefära. Häll det över svampen. Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Stek dem ca 2 min per sida i lite smör i en het panna. Grovhacka koriandern och vänd ner i svampen strax före servering. Servera pilgrimsmusslorna med svampröran.

Gös med skaldjur och rotfrukter

Förstora

En varm förrätt som också passar bra som huvudrätt. Dubblera i så fall mängderna och stek fiskfiléerna hela.


Ingredienser
4 port
200 g gösfilé
4 havskräftsstjärtar eller stora räkor
1 morot
2 potatisar
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 palsternacka
4 små lökar, t ex steklök
Arla smör-&rapsolja, oliv
salt och peppar
Rosmarin- och ingefärskräm:
1 dl Arla Köket crème fraiche
1/2 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk finhackad färsk ingefära
salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala rotfrukter och lök. Skär rotfrukterna i bitar och löken i halvor. Lägg dem i en långpanna. Ringla över smör-&rapsolja, salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 15 min. Blanda crème fraiche med rosmarin och ingefära, smaka av med salt och peppar. Skär fisken i bitar, salta och peppra. Stek fisk och skaldjur hastigt i het panna. Servera med rosmarin- och ingefärskräm och bröd.