Mormors sillfavorit med vispgrädde

Förstora
Ingredienser
4-6 port
2 burkar matjessill i bitar, à 200 g
4 msk rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
3 msk tomatpuré
Servering:
1 dl vispgrädde
1 liten gul lök
kapris
dill
Gör så här
Låt matjessillen rinna av. Vispa ihop olja, vinäger, vatten och tomatpuré. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering. Skala och hacka löken fint. Lägg upp sillen på ett fat. Vispa grädden. Fördela grädde, lök, kapris och dill ovanpå sillen.

Färgglad lax

Förstora Den snabbaste såsen som imponerar med gravad lax Den snabbaste såsen som imponerar med gravad lax
Ingredienser
10 bufféport
750 g gravad lax i skivor
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1 msk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 dl rostade pinjekärnor
1 dl basilikablad
2 dl grovriven Kvibille Präst
Gör så här
Lägg ut laxskivorna på stora fat. Blanda crème fraiche, senap, vitlök och salt. Ringla lite av såsen över laxen och strö över pinjekärnor, basilikablad och ost. Servera med resten av såsen.

Ägg- och räkmacka med romfärskost

Förstora Den här räkmackan är båda smal och god. Du kommer inte att sakna majonnäsen. Den här räkmackan är båda smal och god. Du kommer inte att sakna majonnäsen.
Ingredienser
2 port
100 g skalade räkor (ca 300 g oskalade)
2 hårdkokta ägg
125 g Kesella
1 msk stenbitsrom eller löjrom
2 msk hackad gräslök
2 skivor fullkornsbröd
sallad
Gör så här
Skala och klyfta äggen. Blanda Kesella, rom och gräslök. Bred röran på bröden. Lägg på sallad, äg

Örtwallenbergare

Förstora Wallenbergare i ny tappning, lagade på lammfärs och kryddade med färska örter. Wallenbergare i ny tappning, lagade på lammfärs och kryddade med färska örter.
Ingredienser
4 port
400 g lammfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl hackade färska örter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Ljummen sparrispotatissallad
3/4 kg sparris- eller deli-katesspotatis
300 g färsk grön sparris
250 g körsbärstomater
4 msk smör-&rapsolja
2 tsk fransk senap
1/2 tsk salt, gärna gourmetsalt
1 krm svartpeppar
2 msk grovhackad gräslök
Gör så här
Se till att färs, grädde och ägg är riktigt kalla. Blanda färsen med grädden, lite i taget. Arbeta in äggulorna, en och en. Smaksätt med färska örter, salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar på ett vattensköljt skärbräde. Stek biffarna i smör i en stekpanna 2 – 3 min på varje sida. Servera med sparrispotatissalladen. Tips! Du kan även använda kalvfärs. Ljummen sparrispotatissallad
Skala och koka potatisen. Dela sparrisen i bitar och koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten ca 3 min. Dela tomaterna i halvor. Vispa ihop smör-&rapsolja, senap, salt och peppar. Dela potatisen i bitar. Blanda med dressing, sparris, tomater och gräslök strax före servering.

Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

Förstora Lammstek med chutney och mynta Lammstek med chutney och mynta
Ingredienser
8-10 port
1 1/2 kg benfri lammstek
3/4 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk hackad färsk mynta
Fyllning:
1/2 dl mango chutney, original
1/2 tsk malen ingefära
2 tsk hackad färsk mynta
Sås:
1 liten morot
10 torkade aprikoser
3 dl vatten
4 dl steksky + kokspad
1 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 tsk hackad färsk mynta
1/2 msk mango chutney, original
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Rör ihop fyllningen. Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Pressa in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Knyt ev ihop nätet igen. Lägg steken i en ugnssäker form. Krydda steken runt om med salt, peppar och mynta. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.  Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, 1-1 1/2 tim. Ta ut steken. Sila ifrån och spara stekskyn. Täck över steken med folie och låt den vila. Gör såsen under tiden.
Sås: Skala och skiva moroten tunt. Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull. Häll på vattnet. Koka under lock 10-15 min tills allt är mjukt. Sila ifrån och spara kokspadet. Kör aprikoser och morot till en puré i mixer eller matberedare. Späd ev med lite av kokspadet. Häll tillbaka purén i kastrullen. Mät upp stekskyn från steken. Tillsätt kokspad från aprikoserna så att det blir totalt 4 dl. Häll det i kastrullen. Tillsätt grädde, smulad buljongtärning och mynta. Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar. Ta bort nätet och skiva lammsteken. Servera med såsen, kokta grönsaker och t ex couscous.

Coq au vin

Förstora Med kycklingfilé istället för tupp får du snabbt till denna klassiker Med kycklingfilé istället för tupp får du snabbt till denna klassiker
Ingredienser
4 port
500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör-&rapsolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse
Gör så här
Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela ev svampen. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock ca 5 min. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Garnera gärna med färsk timjan. Servera med ris eller kokt potatis. Källa: Arla
www.arla.se