Nötfrästa räkor på spenatbädd

Ingredienser
4 port
500 g räkor med skal
1/2 röd spansk chilipeppar
50 g hasselnötskärnor, ca 1 dl
1 liten gul lök, ca 75 g
1 vitlöksklyfta
500 g färsk spenat
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Skala räkorna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Grovhacka nötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Smält hälften av smöret i en traktörpanna. Lägg i löken när smöret är ljusgult. Låt fräsa ca 2 minuter. Låt spenaten fräsa med löken tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar. Fördela spenaten på tallrikar. Låt det resterande smöret smälta ner i en kastrull. Lägg i räkor, chili och nötter och låt fräsa hastigt under omrörning tills allt är genomvarmt. Fördela räkfräset på spenatbädden. Servera med klyftor av citron och sprödvarmt bröd.

Bakad potatis med ägg och spenatröra

Förstora

Ingredienser
4 port
4 bakpotatisar
4 ägg
3 dl hackad färsk spenat
250 g Kesella
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Stick några hål i potatisen. Baka potatisen på galler i mitten av ugnen ca 1 tim. Hårdkoka äggen 8-10 min. Skala och mosa äggen med en gaffel. Blanda ägg, spenat, Kesella, pressad vitlök, salt och peppar. Servera potatisen med röran och en sallad.

Grönsaksgratäng med rosmarin

Förstora

Ingredienser
4 port
2 zucchini, ca 600 g
2 paprikor i olika färger
några kvistar färsk rosmarin
1 msk smör-&rapsolja
2 tsk gourmetsalt
2 1/2 dl Kelda lagalätt
3 ägg
1 1/2 dl Arla Köket riven ost mager
2 krm salt

Servera med:
200 g rökt skivad skinka

Gör så här
Sätt ugnen på 250º. Skär zucchini i skivor. Kärna ur och skiva paprikan. Lägg grönsaker och rosmarin i en smord ugnssäker form. Ringla över smör-&rapsolja och strö över gourmetsalt. Stek i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200º. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, ost och salt. Häll blandningen över grönsakerna och tillaga i ugnen 25-30 min tills äggstanningen stelnat och fått vacker ljusbrun färg. Servera med rökt skinka och bröd.

Kycklingsoppa

Förstora

Ingredienser
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g
1 äpple
1 gul lök
smör
1 msk curry
1 krm svartpeppar
2 burkar passerade tomater, á 400 g
1 dl vatten
2 ½ dl Matlagningsgrädde 15%
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm socker
½ tsk salt
½ dl hackad persilja

Gör så här
Strimla kycklingen. Kärna ur och strimla äpplet. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör och curry i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med socker och salt. Strö över persilja.

Gravlxpasta

Förstora

Ingredienser
4 port
1 bit gravad lax, ca 200 g
300 g pasta
2 dl lätt crème fraiche
1 1/2 msk svensk senap
1/2 msk honung
1 tsk pressad citron eller vinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm nymald vitpeppar

Gör så här
Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda crème fraiche, senap, honung, citronsaft, dill och peppar i en kastrull. Låt koka upp. Rör ner laxen. Servera till nykokt pasta.