Fryst limetårta - för Fredrik

Förstora

Bra att göra i förväg och ta fram ur frysen när allt annat ska göras på en gång.

Ingredienser
12-16 bitar
300 g mandelmassa
3 ägg
4 dl Arla Köket vispgrädde
Rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 dl florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och dela äggen. Rör ner äggvitorna i mandelmassan. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden hårt. Vispa ner limeskal, limesaft, florsocker och äggulor. Bred ut gräddblandningen över kakan i formen. Frys i minst 4 tim. Ta fram tårtan minst 30 min före servering. Garnera gärna med limeskivor.

Chokladmoussetårta - för Sara

Förstora

Den här tårtan är en gåva från ovan till alla chokladälskare. Men den måste göras dagen innan för att få rätt konsistens.

Ingredienser
14 bitar
3 ägg
3/4 dl strösocker
1/2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 dl starkt kallt kaffe

Mörk mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, kakaohalt ca 45 %
2 äggulor

Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
2 äggulor

Garnering:
Choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna lite. Ta ur den ur formen och lägg den på ett galler. Låt kallna, gärna under formen. Dela kakan i två bottnar. Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.

Börja med den mörka moussen: Vispa grädden till ett fast skum. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Häll över chokladen i en stor skål. Rör ner en äggula i taget. Blanda väl. Smeten kan se lite grynig ut men det gör inget. Rör ner 1 msk vispad grädde och blanda väl. Fortsätt att tillsätta resten av grädden lite i taget och blanda väl. Gör den ljusa moussen på samma sätt. Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela hälften av den mörka moussen över bottnen. Bred ut moussen så att den kommer ända ut mot formens kant. Fyll på med hälften av den ljusa moussen. Lägg på nästa tårtbotten. Fördela resten av den mörka moussen ovanpå och avsluta med resten av den ljusa moussen. Släta till ytan. Låt stelna i kyl över natt. Ta bort bakformen och hyvla över choklad. Förvara tårtan i kyl fram till serveringen.

Tårta med ett berg av bär - för Margareta

Förstora

Lättbakad tårta på en botten av mandelmassa med ljuvlig vaniljkräm och bär.

Ingredienser:
12-14 bitar 300 g mandelmassa
3 ägg
1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 dl Kelda sås Wonderful Vanilla
1 1/2 dl Arla Köket Kesella kvarg vanilj
1 liter färska blandade bär Gör så här Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör i ägg och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.
Vispa vaniljsåsen och rör i kvarg. Bred ut fyllningen över kakan. Lägg på bären och dekorera gärna med små blad

Polkagristårta - för Johanna

Förstora

Polkagrisar i grädden gillas av både stora och små!

Ingredienser

10 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

1 1/2 dl polkagrisar, 100 g
4 dl vispgrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Bred ut smeten jämt i långpannan. Grädda genast i mitten av ugnen ca 7 min. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Pensla med lite kallt vatten på pappret om det inte vill lossna. Låt kakan kallna. Hacka eller stöt polkagrisarna grovt i en mortel. Vispa grädden. Blanda ner nästan allt polkagrishack i grädden. Dela kakan i 3 delar. Lägg delarna ovanpå varandra med grädde emellan och ovanpå. Strö över resten av polkagrishacket.

Marängtårta med citronkräm - för Madeleine

Förstora

Kanonbra kalastårta! Kan frysas före garnering. Tinar på två timmar i rumstemperatur och sedan är det bara att lägga på grädden.

Ingredienser:

14 bitar 3 äggvitor
1 krm ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker

Citronkräm:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft av 2 citroner
100 g rumsvarmt smör

Garnering:
2 dl vispgrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 100°. Rita upp två rundlar ca 23 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning. Fördela marängsmeten jämnt i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen ca 2 tim. Blanda ägg, socker, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna. Lägg ihop tårtan med hälften av citronkrämen mellan bottnarna och resten ovanpå. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den ovanpå tårtan.

Mjölkchokladtårta med varma hallon - för Emma

Förstora

Perfekta festtårtan att förbereda och ha i frysen. Bara att ta fram en stund före servering.

Ingredienser:

8-10 bitar 400 g mandelmassa
1 st ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin

Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor

Garnering:
hallon
hyvlad mörk choklad

Varm hallonsås:
600 g hallon
2 msk florsocker Gör så här Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden.  Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim. Hit kan man förbereda. Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering. Garnera tårtan med hallon och choklad. Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan. Värm hallonen och blanda i florsocker.

Tigerglasstårta - för Kristina

Förstora

Glasstårta är aldrig fel. Den här är superenkel och supergod!

Ingredienser
6 port 50 g mörk choklad
2 msk smör
2 1/2 dl Kelda vaniljsås
1 dl små marshmallows

Gör så här
Bryt chokladen i bitar. Lägg smör och choklad i en liten kastrull och låt det smälta på svag värme. Rör så att det blandar sig till en sås. Vispa vaniljsåsen riktigt fast och bred ut hälften av smeten i en form. Ringla över hälften av chokladsåsen. Lägg på resten av smeten. Ringla över chokladsås, men spara lite till garneringen. Dra en kniv genom smeten så att det blir som tigerränder. Strö över marshmallows och ringla över resten av chokladsåsen. Frys i ca 3 tim.

Recepten kommer från arla.se