Champinjonsallad

Förstora Delikat sallad med sås lagad på grädde, senap och vitlök. Delikat sallad med sås lagad på grädde, senap och vitlök.
Ingredienser
8 port
400 g färska champinjoner
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
2 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl finhackad persilja
grönsallad
Gör så här
Skiva champinjonera tunt, gärna i en äggskivare. Blanda grädde, senap, vitlök, salt, peppar och persilja. Blanda champinjonerna med såsen. Skölj och dela salladen i bitar. Lägg ut den på ett fat. Lägg champinjonsalladen ovanpå. Servera med bröd. Tips: Champinjonsalladen kan förberedas fram tills det är dags att lägga upp den på grönsalladen.

Getostmousse

Förstora En mousse som smälter i munnen. God också på kex eller bröd. En mousse som smälter i munnen. God också på kex eller bröd.
Ingredienser
3 dl
150 g getost
250 g Kesella
1/2 tsk rosmarin
Gör så här
Mosa osten och blanda med Kesella. Smaksätt med lite rosmarin. Servera på mörkt bröd. Man kan också gratinera moussen på små skivor av smal baugette. Beräkna ca 2 min. högst upp i ugnen vid 250 grader.

Kycklingleverterrin med balsamicosirap

































Förstora Som en dröm för smaklökarna Som en dröm för smaklökarna
Ingredienser
8-10 port
400 g kycklinglever
200 g blandsvamp eller champinjoner
smör
4 msk portvin
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g rumstempererat smör
Balsamicosirap:
1 dl balsamvinäger
1 dl socker
Gör så här
Skär levern i bitar ca 2 cm stora. Dela svampen i bitar. Bryn levern i smör i en stekpanna. Häll på portvinet och låt det koka in. Salta och peppra. Ta upp levern och låt den svalna. Stek svampen och låt den svalna. Mixa hälften av lever och svamp i en matberedare. Tillsätt smöret i klickar och mixa till en slät smet. Rör ner resterande lever- och svampbitar i smeten. Lägg plastfilm i en avlång form som rymmer ca 6 dl. Häll i smeten och låt den stå i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Koka ihop vinäger och socker tills det börjar tjockna. Skär terrinen i skivor med en ljummen kniv. Servera med sallad, balsamicosirap och ev rostade valnötter.

Krämig löksoppa med lax

Förstora Pepparrotssting framhäver soppans lenhet Pepparrotssting framhäver soppans lenhet
Ingredienser
8-10 bufféportioner
500 g färsk lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
salt
100 g gravad eller rökt lax
2 msk grovriven pepparrot
Gör så här
Skala och skiva lök, även det gröna. Fräs några minuter i smör i en gryta på svag värme. Rör i mjöl, smula i buljongtärning och häll på vatten, vin och grädde. Låt koka 6-8 min. Mixa soppan och smaksätt med salt och peppar. Servera i koppar och toppa med lite strimlad lax och riven pepparrot. Smörstekt vitt bröd i långa skivor är gott att servera till.

Fransk köttgryta med valnötter

Förstora Äpplen, katrinplommon och valnötter samsas med mört kött och rödvin. Äpplen, katrinplommon och valnötter samsas med mört kött och rödvin.
Ingredienser
4 port
500 g grytbitar av nötkött
1 gul lök
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl rödvin eller köttbuljong
2 tsk soja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
2 äpplen
10 katrinplommon
1/2 dl valnötter
2 msk hackad persilja
Gör så här
Skala och hacka löken. Bryn köttet och fräs löken i smör i en stekpanna. Lägg över efterhand i en gryta. Tillsätt salt, peppar, rödvin och soja. Låt grytan koka ca 1 1/2 tim. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner i grytan. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Dela katrinplommon och nötter i halvor. Lägg ner äpplen, katrinplommon och valnötter i grytan. Koka i ytterligare 5 min. Strö över persiljan och servera med kokt potatis.

Nizzasallad med kall sås

Förstora En klassisk sallad från franska rivieran. En klassisk sallad från franska rivieran.
Ingredienser
4 port
4 – 6 färskpotatisar
250 g haricots verts
1/2 rödlök
2 tomater
4 dl grönsallad
2 kokta ägg
2 burkar tonfisk i olja, à 200 g
1 burk sardeller
20 svarta oliver
2 1/2 dl kall sås, vitlök&gräslök
Gör så här
Koka potatisen, låt svalna. Koka haricots verts och spola dem kalla. Skala löken. Skär potatis, lök och tomater i skivor. Dela salladen i bitar. Skala äggen och skär i klyftor. Låt tonfisk och sardeller rinna av men spara 3 msk av oljan. Blanda alla grönsaker med oljan i en vid skål. Lägg i äggklyftor, tonfisk, sardeller och oliver. Ringla över lite av såsen. Servera resten till

Fisk med Caesarröra

Förstora Variera mera! Fisk på vitlöksstekt bröd med god röra till. Variera mera! Fisk på vitlöksstekt bröd med god röra till.
Ingredienser
4 port
400 g fiskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
Caesarröra:
1 hårdkokt ägg
1/2 burk sardeller med kapris, ca 50 g
1 tsk fransk senap
1/2 dl färskriven parmensanost
250 g cottage cheese, KESO® naturell
salt och svartpeppar
Gör så här
Skala och mosa ägget. Finhacka sardellerna. Blanda ägg, sardeller, senap, ost och cottage cheese. Smaksätt med salt och peppar. Skär fisken i bitar. Salta och peppra. Stek den i smör i en teflonpanna, 2-3 min per sida. Servera fisken t ex på vitlöksstekt bröd med sallad. Klicka på Caesarröran. Källa: Arlaköket