– Jag som kvinna betalar lika mycket i årsavgift som männen och bör därför ha samma kvalitet och omsorg från klubben, säger Lotta Malkar, som tillsammans med Catharina Haglund är grundare till Qtee.
Vad är då en kvinnovänlig bana?

Röd (kvinnor) och gul tee (män) ska vara lika fina. På många banor är till exempel röd tee misskött och den där härliga sittbänken står bara vid gul tee. Och på en del banor ute i Europa finns det inte ens en röd tee.

I klubbens beslutande organ ska det finnas en kvinna. Och om klubben har flera tränare ska en av dem vara kvinna.

Finns det en bankommitté ska en kvinna vara med i den.

Och det ska finnas minst en toalett längs banan. (Ja, hur många gånger har man inte stått och knipit medan han gått in i skogen och slagit en drill.)

Vill du veta mer om Qtee?
Gå in på qtee.net

4 bra dambanor i sverige

Förstora Hulta GK Hulta GK

1.
Anses vara en av Västsveriges finaste banor. Har karaktären av en öppen parkbana där det är lätt att hitta bollen. Klubbhuset är ståtligt och har herrgårdskänsla.
hultagk.se

2. Nyköpings GK
Här är det kvinnor som är med och styr (har en mycket aktiv damkommitté) – det syns på banorna. Har två banor med vardera 18 hål.
nykopingsgk.se

3. Ölands GK
Öns äldsta golfklubb har en naturskön 18-hålsbana. Nytt fräscht klubbhus och restaurang. Och går inte slagen som du vill kan du njuta av orkidéerna bredvid hålen.
olandsgk.se

4. Halmstad/Tylösand
Många säger att det är en av landets bästa banor (Solheim cup har gått här). Två banor med 18 hål. Har tre olika tee, brons, silver och guld för kvinnor.
hgk.se

4 bra dambanor i Europa

Förstora Roganstown Roganstown

1. Hof Trages – Tyskland
En timmes väg från Frankfurt ligger denna sju år gamla 18-hålsbana som tänker extra mycket på de kvinnliga gästerna. Har bland annat speciella upplysta parkeringsplatser. Vacker kuperad terräng och mycket bra mat.
hof-trages.com

2. – Irland
Bara 15 minuter från Dublin hittar du Golf & Country Club som också är könsrättvis. Till plusen hör att de har ett bra spa och ett vackert hus där du kan hyra in dig. 18 hål i prunkande grönska.
roganstown.com

3. Kingsbarns – Skottland

Granne med den ärevördiga banan St Andrews. Otroligt vacker (seaside), ruff, dyr (greenfee cirka
2 500 kr), exklusiv – men också mycket jämlik. 18-hålsbana. Ligger cirka två timmar från flygplatserna i Glasgow och Edinburgh.
kingsbarns.com

4. Sotogrande – Spanien
18-hålsbana på spanska solkusten. Proffsig och vacker. Men undvik sommaren då är det som att spela i en bastu. Har även bra golf-shopping.
golfsotogrande.com