Måste jag köpa blommor till värden, eller går det bra att plocka?

– Man behöver inte ta med sig något till värdpersonen, och särskilt inte blommor till en sommarfest. Om fem personer har med sig var sin bukett blir det besvärligt för värdpersonen som måste ta emot gästerna och samtidigt hämta vaser. Om du absolut vill ta med blommor så klipp ner stjälkarna i förväg och sätt blommorna i en jättenkel vas, fylld med vatten. Man kan ha lite koll på sådana här traditioner och ta reda på skälet till dem. Tidigare var det bortbjudna ungkarlar som tog med blommor till värdinnan som en hyllning, eftersom de utan fru inte ansågs klara av att bjuda tillbaka.

Kan jag alltså komma tomhänt?

– Ja, men tidskriften Situation Stockholm eller liknande är en jättebra present. Eller konsumtionsvaror som fint kaffe eller te. Varför inte en bricka från ett museum? Brickor behöver man alltid. Många frågar även hur de ska göra med vinflaskor som gästerna tar med – måste de öppna dem under middagen? Jag brukar svara att de ska betrakta vinflaskor som böcker; du börjar inte läsa dem under middagen. Men det beror förstås på vad det är för tillställning.

Om jag bjuder på middag, kan jag då be mina gäster att lägga i från sig sina telefoner?

– Ja, du kan göra som kungen! Sedan i maj förra året måste gästerna på Slottets middagar lämna mobilen i en påse som hängs på rocken i garderoben. Självklart måste man få använda sin telefon vid nödsituationer, till exempel om barnen är utan barnvakt. Du kan redan i din inbjudan berätta att ”i afton är det mobilfritt”.

Är det okej om jag tar av mig skorna och går barfota på sommarfesten?

– Ja, utomhus, och om du har acceptabla fötter. Många har dålig insikt i hur deras fötter ser ut. En del hävdar att man måste få se ut som man vill – frågar du mig så svarar jag nej. Inomhus? Titta på värdfolket, om de är barfota så kan det vara okej att du också är det. Men att gå barfota i någon annans hem är för de formella inte så långt från att sitta med bar rumpa i soffan.

Och shorts på jobbet?

– Beror på vilket slags arbete man har. Jag fick ett mejl från en kvinna som i ekonomisk nöd gick till Försäkringskassan. Hon hade klätt sig i nystruken blus medan handläggaren tog emot i shorts och flipflops. Kvinnan skrev att hon kände sig som skit när handläggaren inte hade brytt sig om att klä på sig. Det visade en respektlöshet för den som behövde hjälp.

Hur har det blivit så?

– Jag tror att tv har förstört kunskapen om klädkoder och blandat ihop fritid och jobb. I Sex and the city går de till sina jobb i urringat och högklackat. När jag var politisk reporter på DN klädde jag mig på jobbet som en sådan och inte som mig själv i fritidsklädsel. Ofta handlar frågorna om att man vill synas, sticka ut från övriga, och då svarar jag och att om man måste ha udda kläder för visa hur intressant man är så är det dags att man börjar jobba på en personlighet. En ny fråga kommer numera från kvinnor som undrar om det är okej att ha en svart kavaj över klänningen på ett bröllop där klädkoden är kavaj. För det första, klädkoder anger festen nivå i mäns klädsel, kvinnornas har så stor variation att den inte kan beskrivas. Men att vara urringad i kyrkor är respektlöst, oavsett vilken tro man själv har.

Sista frågan: Kan jag sätta bag-in-boxen direkt på bordet, eller måste jag hälla upp i karaffer?

– Det är trevligare med karaffer, men det där är ingen jättegrej. Är det en sommarfest ute spelar det ingen roll.