FULLBOKAT! Följ med oss till Downton Abbey!

Följ med oss på en oförglömlig resa till verklighetens Downton Abbey, till pittoreska byar, storslagna katedraler i Cotswolds gröna böljande landskap med fascinerande historia.   

Resan dag för dag – i korthet. Längre beskrivning för varje dag längre ner.

Dag 1. Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till London, buss mot Salisbury, stopp vid West Green House Gardens, afternoon tea, promenad i trädgården vidare till Salisbury. Välkomstmiddag på hotellet.
Dag 2. Stadspromenad med domkyrkan, avresa med buss till Highclere Castle (Downton Abbey) inkl lunch, historiska staden Lacock, Bath.
Dag 3: Stadspromenad i Bath med romerska baden och Pump Room, ledig tid.
Dag 4. Busstur till regionen Cotswold med stopp vid Sudeley Castle, charmiga orten Tetbury. Avskedsmiddag i Bath.
Dag 5. Vi lämnar Bath och åker via Marlborough, stopp på vägen i Avebury, transfer till flygplatsen, hemresa.

Verklighetens Downton Abbey – Highclere Castle.

Detaljerat program
Dag 1
Tisdag 30 augusti

Flyg med SAS från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till London Heathrow med ankomst ca kl 13. Vår svenska guide Tina Engström möter gruppen.

På väg mot Salisbury stannar vi till i grevskapet Hampshire, vid charmerande West Green House Gardens, där vi börjar med Afternoon tea i lite annorlunda miljö. Vi blir serverade smörgåssnittar, scones med äkta clotted cream och sylt samt goda små bakverk i växthuset som är överfyllt av blommor, frukt och dekorationer med kopplingar till Alice i Underlandet. Efteråt njuter vi av trädgården som består av olika rum med olika karaktär – allt från vackra dahlior till spaljerade äpplen. I Alice Garden finns buxbomsbuskar klippta som tekannor och nallebjörnar och i en annan del av trädgården kan man ta en promenad kring en liten sjö. I presentbutiken hittar man vackra tvålar, servetter, porslin och mycket annat.    

Vi fortsätter till den trevliga domkyrkostaden Salisbury, där vi checkar in på vårt hotell, The White Hart som är ett klassiskt, fyrstjärnigt hotell i centrala Salisbury. (Hotellet har inte hiss men alla får hjälp med sitt bagage till och från rummet.)

Före vår gemensamma välkomstmiddag samlas vi på hotellet och bjuds ett glas vin. Då berättar vår guide Tina om vad vi ska se under dagarna i England och om engelsk litteratur.  

(INGÅR: Afternoon tea, 1 glas välkomstvin, välkomstmiddag.)

Dag 2
Onsdag 31 augusti

Promenad genom den trevliga domkyrkostaden Salisbury där vi bland annat går in i den berömda katedralen, den högsta i England. Här ligger en intressant svensk kvinna begravd som var hovdam hos Elisabet I. Här finns också ett exemplar av dokumentet Magna Carta som var grunden för Englands parlamentssystem och som år 2015 firade 800 år. Vi blir under besöket i katedralen indelade i två grupper för att få ut maximalt av besöket.

Vi åker mot Highclere Castle och stannar till vid en pub för att äta lunch på vägen. Vår guide berättar i bussen för oss om Highclere Castle och allt om den älskade tv-serien Donwton Abbey. Väl på plats så inkluderar besöket både slottet och trädgården. Vår besökstid på Highclere Castle är kl 13.00–15.00.

Highclere Castle är slottet som används för inspelningarna av tv-serien Downton Abbey. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var ju den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru Lady Carnavaron, som har sin egen blogg, där man kan följa händelserna på slottet. Hon har också skrivit två böcker om ett par av de tidigare slottsfruarna: Lady Almina och verklighetens Downton Abbey (finns på svenska) och Lady Catherine and the real Downton Abbey. Många avsnitt i tv-serien bygger på böckernas verkliga händelser.

På eftermiddagen befinner vi oss i den historiskt välbevarade byn Lacock. Här spelades delar av de senaste Downton Abbey-avsnitten in som visas hösten 2015 på SVT. Byn har även använts som inspelningsplats för scener i bland annat Stolthet och Fördom (1995) och även delar av Den andra systern Boleyn samt Harry Potter.

Efter besöket i Lacock fortsätter vi till den vackra staden Bath. Där checkar vi in för tre nätter på anrika och eleganta The Francis Hotel med anor från 1728 då det var sex privata hus. Sedan slutet på 1800-talet är det ett hotell och 2012 gjordes en omfattande renovering där man har försökt bevara grundstilen och blandat den med modern inredning.

Vi samlas för en drink i baren på kvällen och den som vill följer sedan med på middag på någon av Baths trevliga restauranger tillsammans med Tina och M-magasins representant. (Drink och middag betalas separat på plats).

(INGÅR: frukost, lunch)

Dag 3
Torsdag 1 september

I dag upptäcker vi Bath. Guidad stadspromenad där vi bland annat besöker de romerska baden och Pump Room där man än i dag dricker brunn. Hela centrala Bath är upptagen på Unescos världsarvslista och här finns fina museer över tidigare storhetsperioder.
Sedan blir det lite tid för shopping och egna strövtåg. Lunch på egen hand eller i sällskap av M-magasins representant. Efter lunchen erbjuder vår guide Tina en guidad Jane Austen-tur för den som vill. 

Fri kväll. Den som vill går med på gemensam middag med M-magasins representant. (Middag betalas separat på plats.)

(INGÅR: Frukost.)

Dag 4
Fredag 2 september

I dag besöker vi regionen Cotswold med sitt böljande landskap och pittorseksa byar. Första besöket gör vi vid pampiga Sudeley Castle där vi får en rundvisning och möjlighet att se den vackra och prisbelönta, ekologiskt skötta trädgården med många formklippta häckar och buskar. I slottet levde fram till 1548 Catherine Parr, Henry VIII:s sjätte och sista fru. I modern tid har bland andra fotomodellen och skådespelerskan Liz Hurley gift sig här. Slottet har använts vid inspelning av BBC tv-serien Wolf Hall som visades i SVT sommaren 2015.

På tillbakavägen stannar vi till i den charmiga marknadsstaden Tetbury som har flera antikaffärer och inte minst Prins Charles populära The Highgrove Shop med heminredning och trädgårdssaker. Butiken öppnade Prins Charles år 2008 till förmån för välgörenhet. Vi får tid för shopping och lunch på egen hand eller i sällskap med M-magasins representant innan bussen tar oss tillbaka till Bath.

På kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag.

(INGÅR: Frukost, middag.)                                                                                                

Dag 5
Lördag 3 september

Vi lämnar Bath och hotellet efter frukost och åker mot Marlborough. Vi åker en trevlig väg österut genom ett vackert landskap.

Vi gör även ett kort stopp i Avebury som har en stensättning som är större och äldre än Stonehenge. Efter det stannar vi för en avslutande gemensam lunch och shopping i den charmiga gamla marknadsstaden Marlborough, känd för Marlborough College. Vi har tur eftersom just lördagar är marknadsdag i staden och därför får uppleva marknaden på riktigt.

Därefter beger vi oss mot Heathrow flygplats där vi bör vara senast kl 16.00.  
Hemresa med SAS avgång ca kl 18.00.

(INGÅR: Frukost, lunch.) 


NUVARANDE FULLBOKAT! Följ med oss till Downton Abbey!
NÄSTA Svetlana Aleksijevitj får årets Nobelpris i litteratur