Promenera med oss i Paris i vår!

Följ med på en annorlunda resa till Paris! Vi upplever staden och dess invånare på nära håll när vi promenerar tillsammans med vår ciceron och Frankrikekännare Peter Wik.

Med tunnelbanan åker vi till kända Latinkvarteren med universitetet Sorbonne, templet Pantheon och den omskrivna kyrkan Saint Sulpice. På Rue de Buci handlar vi picknicklunch i ost-, vin- och fruktbutikerna för att avnjutas vid Seine.

Under våra promenader ser vi några av de kända sevärdheterna – Notre Dame, Triumfbågen, Eiffeltornet och Place de la Concorde. Vi njuter av bakverk från kända delikatessbutiker som Hediard eller Fauchon och shoppar på varuhusen Galerie Lafayette eller Printemps. Som vanligt följer en representant från M-magasin med.

Programmet dag för dag

Dag 1
Måndag 16 maj
Stockholm – Paris
Samling på Stockholm Arlanda där Peter Wik tar emot oss. Incheckning och flygavgång med Norwegians direktflyg till Paris där vi landar kl 20.45. När vi fått väskorna åker vi med vår buss genom Paris och ser det upplysta Eiffeltornet och den glittrande paradgatan Champs Elysée innan vi kommer till vårt hotell för en god natts sömn.

Notre Dame – en av Paris många symboler.

Dag 2
Tisdag 17 maj
Paris
Nu börjar våra promenader genom Paris. Vi går till Latinkvarteren, de äldre kvarter som ligger till grund för dagens Paris. Här ligger Sorbonne som grundades år 1253 för att låta 16 fattiga studenter studera teologi. Universitet blev 1968 platsen för studentrevolterna och hela 68-rörelsen. I dessa kvarter blandas idag medeltida kyrkor och restauranger med kök från Medelhavet. Vi flanerar runt och besöker Pantheon, ett romerskt tempel över Frankrikes eminenta män och kvinnor.

Vi tar en kaffe ståendes på ett café så som fransmännen gör, och går sedan vidare till Luxembourgträdgården, en lugn oas och en av Paris vackraste parker. Här seglar barnen fortfarande med träbåtar i fontänen – precis som barn gjort där i över hundra år.

Vår promenad fortsätter mot Saint Sulpice, kyrkan i boken Da Vinci koden. Här, i kvarteren Saint Germain des Prés, rör sig stadens intellektuella och överklass. På caféerna sitter filosofer, musiker, författare, turister och parisbor. På Rue de Buci finns bagerier, ost-, frukt- och vinbutiker, och vi delar upp oss i mindre grupper och får pengar att handla saker till vår picknicklunch. Den intar vi vid floden Seine. På en av öarna i floden slår vi oss ner på kajen och intar våra delikatesser. 

Promenaden går vidare utmed Seines kajer där boklådorna står tätt. Vi går utmed Quai de Montebello och förbi bokhandeln Shakespeare & Co, ett av Ernest Hemingways favorittillhåll i Paris.

Vidare till det gotiska mästerverket, katedralen Notre Dame som ju är en välkänd en symbol för Paris. Efter en fullspäckad dag tar vi tunnelbanan till hotellet för att vila fötterna lite och göra oss i ordning för kvällens gemensamma middag på ett av Paris kända brasserier.

(Frukost, kaffe, picknick lunch och middag ingår.) 

Vi köper lunch i småbutikerna.

Dag 3
Onsdag 18 maj
Paris
I dag går vi till kvarteren som arkitekt Haussmann skapade under mitten av 1800-talet, med de breda boulevarderna, operan, muséer och teatrar. Vi tar tunnelbanan till Triumfbågen och den okände soldatens grav från första världskriget som än i dag håller en brinnande låga för alla okända stupade soldater. Runt Triumfbågen strålar 12 avenyer ut. Vi går ner på världens kanske mest kända gata, Champs-Elysées. Här ligger de välkända affärerna på rad och vi flanerar utmed solsidan ner mot Grand Palais och Petit Palais som byggdes inför världsutställningen år 1900. Bortanför Winston Churchill-avenyn skymtar den vackraste bron över floden Seine, Alexander III bron och Invalidomen där Napoleon ligger begravd samt Eiffeltornet. Det är här som den stora paraden hålls varje år på Frankrikes nationaldag den 14:e juli.

Vi har nu nått ner till Place de la Concorde, torget som anlades på 1750-talet och där 1 119 människor avrättades i giljotinen under revolutionen, däribland Danton, Robespierre och Marie Antoinette. Med Triumfbågen i ryggen går vi vidare till Tuilerierna där vi besöker Musée de l’Orangerie och tittar på Claude Monets vackra näckrostavlor.

Vår väg fortsätter till Place Vendome, där de mest exklusiva juvelbutikerna som Cartier med flera ligger sida vid sida. I en av lägenheterna på torget bodde kompositören Frederic Chopin. Vi tar oss vidare mot Madeleinekyrkan och alla de kända delikatessbutikerna som Hediard och Fauchon. Deras bakelser är gudomliga och Peter köper till oss alla, så att vi precis som parisaren kan fortsätta vår promenad med ett bakverk i handen.

Vi når sedan dagens slutdestinationen, Operan som för många av oss blivit känd efter musikalen Fantomen på Operan.

Resten av dagen är det fri tid för shopping, till exempel på något av de stora varuhusen Galerie Lafayette eller Printemps i området. Därefter har vi en gemensam middag i konstnärskvarteren Montmartre. Efter middagen tar vi tunnelbanan tillbaka till hotellet.

(Frukost, bakverk och middag ingår.)

Vi picknickar vid Seine.

Dag 4
Torsdag 19 maj
Paris – Stockholm
Efter frukost och utcheckning (vi ställer våra väskor i bagagerummet) går vi till de Les Halles, platsen för de gamla grossisthallarna. Vi passerar kulturhuset, Centre Pompidou, en modern byggnad som är byggd ”ut och in” med alla viktiga funktioner på utsidan i olika starka färger, och som hyser en fantastisk konstsamling. Vi går vidare till Maraiskvarteren eller ”träsken” som ”marais” betyder. För 20 år sedan var dessa kvarter glömda och rivningshotade men i dag är den här delen av Paris den trendigaste med vackra hus, mysiga restauranger och kreativa invånare. Här ligger också ett av Paris absolut mest magnifika torg, Place des Vosges, ett perfekt symmetriskt torg med bostadshus från 1600-talet där blaandra Victor Hugo bodde.

Slutligen kommer vi fram till platsen för franska revolutionen, Bastiljen.  Här äter vi lunch på anrika brasseriet Bofinger. En sann fransk njutning! Resten av eftermiddagen är på egen hand för att uppleva det man själv vill, gå på museum i närheten, shoppa eller bara njuta av folklivet. Vill man inte gå ensam går man med M-magasins representant.

Vi samlas sedan på hotellet  kl 18.00 för att åka till flygplatsen och hemfärd.
Fyllda av massor av härliga resminnen och garanterat nya vänner!
Ankomst till Stockholm kl 23.55.

(Frukost och lunch ingår.)

 

NUVARANDE Promenera med oss i Paris i vår!
NÄSTA FULLBOKAT! Följ med oss till Downton Abbey!