Fullbokat! Res med M till Sydafrika – 11 dagar 15–25 november 2013

Upplev landets fantastiska natur, möt de vilda djuren och bo i spännande Kapstaden. Allt tillsammans med någon från M-magasin som tar hand om dig – och självklart dyker Amelia Adamo upp under resan.
Välj om du vill starta i Kapstaden eller på en safari. Programmet är identiskt oavsett startplats och vi har med oss en svensktalande färdledare under hela resan.

 

Detta får du:

Safari i en liten grupp. Utflykterna på savannen sker i gryning eller skymning, med bara sex personer och engelsktalande guide i varje jeep. Lejon, elefant, buffel, leopard, noshörning (The big 5) kan du få möta – liksom ett stort antal andra av Afrikas djur i deras naturliga miljö. Safariområdet Kapama Private Game Reserve är ett av landets bästa. Där finns över 40 olika arter av däggdjur och mer än 350 olika arter av fåglar.

Svensktalande safariguide på lodgen under hela vistelsen. 

Elegant och avspänt boende på en liten lyxig lodge, Kapama Southern Camp, med plats för endast 30 gäster. Vi umgås och äter tillsammans i det fria under stjärnhimlen, och kan ta ett dopp i poolen.

Vi skålar i mousserande vin på Taffelberget medan du tar in den magiska utsikten över staden och havet nedanför. Här bor vi alldeles vid Atlanten, med gångavstånd till city och det trevliga Waterfrontområdet.

Utflykter som ingår:
• Godahoppsudden med dramatisk natur och en vild pingvinkoloni.
• Fängelseön Robben Island där Mandela satt fängslad.
• Guidad tur till fots i kåkstaden Langa, där vi ges tillfälle att lära oss mer om kulturskillnaderna i landet och se hur en stor del av landets befolkning lever.
• Besök på flera olika vingårdar i närheten av Stellenbosch. Vad sägs om en lunch bland vinrankorna på vingården Boschendal?
• Luncher och middagar på många olika mysiga restaruanger.

Observera att det finns två alternativa upplägg att välja mellan: 

Alternativ med start i Kapstaden och efterföljande safari

Alternativ med safari-start och avslutning i Kapstaden

 

Program dag för dag
Resa som börjar i Kapstaden.


Dag 1 – Fredag 15 november
Avresa med reguljärflyg från Sverige.

Dag 2 – Lördag 16 november
I Kapstaden – ofta beskriven som världens vackraste stad – möts vi av vår svensktalande guide. Stadsrundtur med en skål i mousserande vin på Taffelberget.
Incheckning på hotellet Winchester Mansions vid Waterfront, med havet alldeles utanför dörren. Efter gemensam lunch, en stunds avkoppling innan vi åker till det färgstarka Africa Café för gemensam middag. Här får vi smaka på olika maträtter från hela den afrikanska kontinenten.
Måltider som ingår denna dag: Frukost, lunch, middag.

Dag 3 – Söndag 17 november 
Guidad heldagstur till Godahoppsudden. Vi följer Atlantkusten mot Kaphalvön på vägar med vidunderlig utsikt med bland annat världsberömda Chapmans Peak. Vi fortsätter sedan till Godahoppsuddens naturreservat. Gemensam lunch på fiskrestaurangen Harbour House med fantastiskt läge vid havet. Vi besöker sedan pingvinerna i Boulders Beach. Dagens sista stopp gör vi på Kirstenbosch Botaniska Trädgårdar, magnifika trädgårdar med underbar utsikt över Kapstaden. Middag på egen hand eller i sällskap med M:s representant.
Måltider som ingår denna dag: Frukost, lunch.

Dag 4 – Måndag 18 november
I dag får vi en inblick i Sydafrikas vardagsliv med dess mångskiftande kulturer. Människor och bostadsområden har gett landet dess smeknamn Regnbågsnationen. Besök på Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela hölls fängslad i 27 år. Därefter besök i kåkstaden Langa med gemensam lunch på Lelapa, där där Monica och hennes härliga mamma serverar maträtter från Xhosa-stammen (Mandelas folk). Guidad tur till fots i Langa med besök på ett barnhem och på det lokala bryggeriet. På vägen tillbaka gör vi en tur genom det muslimska och färgstarka Bo-Kaap. Gemensam middag på Beluga med utmärkt kosmopolitisk mat med inslag av det lokala afrikanska köket.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 5 – Tisdag 19 november
I dag utforskar vi Western Capes berömda vindistrikt, med över 200 vingårdar. Sydafrika är den nionde största vinproducenten i världen. Under dagen besöker vi tre vingårdar. På en av vingårdarna får vi en tur i en vinkällare och får lära oss mer om hur det karaktäristiska vinet blir till. Vi besöker Franschhoek, en stad med fransk charm som grundades 1688. Här strosar vi runt bland små konsthantverksbutiker och antikaffärer. På Boschendal Estate avnjuter vi en enklare vinprovning innan vi äter lunch. Vi fortsätter slutligen till Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad i hjärtat av vindistriktet. Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag på egen hand eller i sällskap med M:s representant. Självklart finns vi med och rekommenderar olika restauranger.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch.

Dag 6 – Onsdag 20 november
Vi åker på valspaning till staden Hermanus. Vi åker längs den vackra kustvägen med spektakulär utsikt över False Bay. I Hermanus kan vi strosa runt, ta en promenad längs havet eller varför inte stanna till för lite shopping på marknaden? Lunch på egen hand på någpn av de många restauranger som finns i området, en del med en fantastisk vy ut över havet. Under juni-november kommer mängder av valar in till Sydafrikas södra kust för att kalva och leka. Under eftermiddagen åker vi på valsafari med chans att möta dessa havets jättar – en oförglömlig upplevelse. Båtturen tar cirka 2 timmar och inkluderar guide samt lätt förtäring ombord. Gemensam middag på Belthazar, en av Kapstadens bästa restauranger med kanske världens mest innehållsrika vinlista, med över 600 sorter varav 250 på glas!
Måltider som ingår denna dag: frukost, middag.

Dag 7 – Torsdag 21 november
Mot safarin. Tidig avresa för vidare resa med flyg till Hoedspruit. I lagom tid för lunch anländer vi till vår safarilodge i Kapama Game Reserve som är ett av de bästa safariområdena i landet. Vi har valt att bo på exklusiva Kapama Southern Camp eftersom campen är liten och bara har plats för 30 gäster. Det gör att vi får maximal närhet till både djur och natur eftersom vi inte är så många. Under sen eftermiddag gör vi vår första gamedrive där vi kör ut för att se djuren tillsammans med en ranger och spårare. De öppna jeeparna för max 6 personer garanterar en komplett naturupplevelse med bra sikt, alla dofter och ljud inkluderade. I solnedgången stannar vi till i bushen för en drink, en traditionell ”sundowner”. Gemensam middag utomhus under stjärnorna. Vid lägerelden, berättar sedan vår egen svenske safariguide om djuren och livet i bushen.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 8 – Fredag 22 november
Morgonsafari i soluppgången. Väl tillbaka på lodgen äter vi frukost. Sedan samlas vi för frågestund med vår safariguide. Tid att vila vid poolen, ta en SPA-behandling eller en så kallad ”Game Walk” med en ranger genom bushen. När eftermiddagshettan börjar lätta gör vi ytterligare en gamedrive. Kapamas guider är mycket kunniga, de visar oss hela ekosystemet, från minsta insekt till den mäktiga afrikanska elefanten. Ännu en gemensam middag under stjärnorna.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 9 – Lördag 23 november
Efter en sista safari i gryningen och frukost lämnar vi Afrikas bush för vidare resa genom den vilda Mpumalanga-provinsen. Färden går längs vackra Panorama Route som följer Blyde River Canyon, med fantastiska vyer. Vi stannar till vid bland annat Gods Window, Three Rondavels och Bourke’s Luck Potholes. Vårt hotell för natten ligger i den mysiga lilla orten Graskop. Under kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 10 – Söndag 24 november
Vi avslutar vår vistelse i Sydafrika med att åka från Graskop till Johannesburg (cirka 5 timmar). Längs vägen stannar vi för lunch i den lilla byn Dullstrom. Under eftermiddagen tar vi farväl av vår lokalguide och senare på kvällen avgår vårt flyg tillbaka mot Sverige.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch.

Dag 11 – Måndag 25 november
Vi landar åter i Sverige på förmiddagen.

 


Program dag för dag
Resa som börjar med safari.

Dag 1 – Fredag 15 november
Avresa med reguljärflyg från Sverige.

Dag 2 – Lördag 16 november
På morgonen landar vi i Johannesburg och möts av vår lokala svensktalande guide. Vi börjar vår resa i Sydafrika med att åka nordost mot Graskop som ligger bara några mil från den världsberömda Blyde River Canyon – världens tredje största ravin. Längs vägen stannar vi för lunch i den lilla byn Dullstrom. Dagen präglas av fantastiska och storslagna naturvyer. Väl framme i Graskop äter vi sedan en gemensam välkomstmiddag. 

Måltider som ingår denna dag: lunch, middag.

Dag 3 – Söndag 17 november
Vi fortsätter vår resa djupare in i det vilda Sydafrika. Färden går längs vackra Panorama Route som följer Blyde River Canyon, med fantastiska vyer. Vi stannar till vid bland annat God’s Window, Three Rondavels och Bourke’s Luck Potholes. I lagom tid för lunch anländer vi till vår safarilodge i Kapama Game Reserve som är ett av de bästa safariområdena i landet. Vi har valt att bo på exklusiva Kapama Southern Camp eftersom campen är liten och bara har plats för 30 gäster. Eftersom vi inte är så många, får vi maximal närhet till både djur och natur. Under sen eftermiddag gör vi vår första gamedrive där vi kör ut för att se djuren tillsammans med en ranger och spårare. De öppna jeeparna för max 6 personer garanterar en komplett naturupplevelse med bra sikt, och med alla dofter och ljud. I solnedgången stannar vi till i bushen för en drink, en traditionell ”sundowner”. Gemensam middag utomhus under stjärnorna. Vid lägerelden, berättar sedan vår egen svenske safariguide om djuren och livet i bushen.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 4 – Måndag 18 november
Morgonsafari i soluppgången. Väl tillbaka på lodgen äter vi frukost. Sedan samlas vi för frågestund med vår safariguide. Tid att vila vid poolen, ta en SPA-behandling eller en så kallad ”Game Walk” med en ranger genom bushen. När eftermiddagshettan börjar lätta gör vi ytterligare en gamedrive. Kapamas guider är mycket kunniga, de visar oss hela ekosystemet, från minsta insekt till den mäktiga afrikanska elefanten. Ännu en gemensam middag under stjärnorna.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 5 – Tisdag 19 november
Efter en sista safari i gryningen och frukost lämnar vi Afrikas bush för vidare resa med flyg (enklare förtäring ombord) från Hoedspruit till Kapstaden – ofta beskriven som världens vackraste stad. På eftermiddagen tar vår guide oss med på en stadsrundtur och vi skålar i mousserande vin på Taffelberget. Incheckning på hotellet Winchester Mansions vid Waterfront, med havet alldeles utanför dörren. På kvällen åker vi till det färgstarka Africa Café för gemensam middag. Här får vi smaka på olika maträtter från hela den afrikanska kontinenten.
Måltider som ingår denna dag: Frukost, middag.

Dag 6 – Onsdag 20 november
Guidad heldagstur till Godahoppsudden. Vi följer Atlantkusten mot Kaphalvön på vägar med vidunderlig utsikt med bland annat världsberömda Chapmans Peak. Vi fortsätter sedan till Godahoppsuddens naturreservat. Gemensam lunch på fiskrestaurangen Harbour House med fantastiskt läge vid havet. Vi besöker sedan pingvinerna i Boulders Beach. Dagens sista stopp gör vi på Kirstenbosch Botaniska Trädgårdar, magnifika trädgårdar med underbar utsikt över Kapstaden. Middag på egen hand eller i sällskap med M:s representant.
Måltider som ingår denna dag: Frukost, lunch.

Dag 7 – Torsdag 21 november
I dag får vi en inblick i Sydafrikas vardagsliv med dess mångskiftande kulturer. Människor och bostadsområden har gett landet dess smeknamn, Regnbågsnationen. Besök på Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela hölls fängslad i 27 år. Därefter besök i kåkstaden Langa med gemensam lunch på Lelapa, där Monica och hennes härliga mamma serverar maträtter från Xhosa-stammen (Mandelas folk). Guidad tur till fots i Langa med besök på ett barnhem och på det lokala bryggeriet. På vägen tillbaka gör vi en tur genom det muslimska och färgstarka Bo-Kaap. Gemensam middag på Beluga med utmärkt kosmopolitisk mat med inslag av det lokala afrikanska köket.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch, middag.

Dag 8 – Fredag 22 november
I dag utforskar vi Western Capes berömda vindistrikt, med över 200 vingårdar. Sydafrika är den nionde största vinproducenten i världen. Under dagen besöker vi tre vingårdar. På en av vingårdarna får vi en tur i en vinkällare och får lära oss mer om hur det karaktäristiska vinet blir till. Vi besöker Franschhoek, en stad med fransk charm som grundades 1688. Här strosar vi runt bland små konsthantverksbutiker och antikaffärer. På Boschendal Estate avnjuter vi en enklare vinprovning innan vi äter lunch. Vi fortsätter slutligen till Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad i hjärtat av vindistriktet. Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag på egen hand eller i sällskap med M:s representant. Självklart finns vi med och rekommenderar olika restauranger.
Måltider som ingår denna dag: frukost, lunch.

Dag 9 – Lördag 23 november
Vi åker på valspaning till staden Hermanus. Resan går längs den vackra kustvägen med spektakulär utsikt över False Bay. I Hermanus kan vi strosa runt, ta en promenad längs havet eller varför inte stanna till för lite shopping på marknaden? Lunch på egen hand på någon av de många restauranger som finns i området, en del med en fantastisk vy ut över havet. Under juni-november kommer mängder av valar in till Sydafrikas södra kust för att kalva och leka. Under eftermiddagen åker vi på valsafari med chans att möta dessa havets jättar – en oförglömlig upplevelse. Båtturen tar cirka 2 timmar och inkluderar guide samt lätt förtäring ombord. Gemensam avskedsmiddag på Belthazar, en av Kapstadens bästa restauranger med kanske världens mest innehållsrika vinlista, med över 600 sorter varav 250 på glas!
Måltider som ingår denna dag: frukost, middag.

Dag 10 – Söndag 24 november
Frukost på hotellet och sedan utcheckning. (Bagaget kan förvaras på hotellet under dagen). Hela dagen ledig till fria aktiviteter och måltider på egen hand. Transfer på sen eftermiddag till Cape Town International Airport för flyg mot Europa på kvällen.
Måltid som ingår denna dag: frukost.

Dag 11 – Måndag 25 november
Vi landar åter i Sverige på förmiddagen.


NUVARANDE Fullbokat! Res med M till Sydafrika – 11 dagar 15–25 november 2013
NÄSTA Årets mappie – galafest med vinnarna