SLUTSLÅLT! Upplev Downton Abbey på riktigt!

Vi är många som är hängivna anhängare av tv-serien Downton Abbey. När vi följer familjen Crawley och deras tjänstestab väcks också drömmen att få se det vackra slottet och omgivningarna i verkligheten. 

M-magasin har kommit över biljetter till ett av de sällsynta tillfällen då slottet är öppet för allmänheten. Så följ med oss på en specialgjord resa och upplev södra Englands charm med pampiga slott, pittoreska byar och välskötta trädgårdar. Landskapen känns igen från film och tv och vi besöker platser förknippade med Jane Austen. Vi bor på mysiga hotell i Salisbury och Bath, dricker afternoon tea, går på pub, handlar i prins Charles trädgårdsshop och mycket, mycket mer! 

Med oss har vi Gunilla Boëthius, kulturjournalist och dramatiker, som berättar om Jane Austens författarskap, men även om andra älskade författare som Sylvia Plath, Virginia Woolf, systrarna Brontë med flera. Som vanligt följer en M-representant med, den här gången vår redaktör Lis Landmark


Verklighetens Downton Abbey – Highclere Castle.

Resan dag för dag

DAG 1: Flyg med SAS från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, ankomst till London Heathrow cirka kl 13. Vår svenska guide Ingrid Wallenborg möter oss och tar oss till charmiga Winchester för en gemensam guidad promenad och besök i katedralen där Jane Austen ligger begravd. Därefter incheckning på det fyrstjärniga hotellet The White Hart i Salisbury där vi ska bo i två nätter. Före den gemensamma middagen på hotellet får vi en föreläsning av Gunilla Boëthius.  

DAG 2: Frukost. Guidad promenad i Salisbury. Vi besöker katedralen där ett exemplar av dokumentet Magna Carta, grunden för Englands parlamentssystem, förvaras. Vi besöker 1700-talshuset Mompesson House, där scener i Förnuft och känsla filmats. Afternoon tea på hotellet med smörgåsar, kakor och bakelser. Före middagen får vi ett föredrag om Jane Austen. Gemensam middag på stan för den som vill (ingår ej
i priset). 

DAG 3: Frukost. Vi besöker Highclere Castle, slottet där Downton Abbey spelas in. Vi ser flera av rummen och den vackra parken. Efter besöket äter vi lunch tillsammans på en typisk engelsk pub. Eftermiddagen ägnas åt den historiska byn Lacock, där scener i bland annat Stolthet och fördom, Den andra systern Boleyn samt Harry Potter spelats in. Vi fortsätter till Bath och anrika The Francis Hotel. Efter en gemensam drink i baren, följer den som vill med oss på middag på en av Baths trevliga restauranger (ingår ej i priset). 

Vi besöker mysiga byar i Cotswolds.

 

DAG 4: Frukost. Till Cotswolds med sitt böljande landskap och pittoreska byar. Rundvisning på Sudeley Castle, där Henry VIII:s sjätte och sista fru Catherine Parr levde fram till 1548. I modern tid har bland andra skådespelerskan Liz Hurley gift sig här. Lunch i korsvirkesstaden Winchcombe. På återvägen besöker vi prins Charles populära välgörenhetsbutik The Highgrove Shop i Tetbury. På kvällen, föreläsning av Gunilla Boëthius. Gemensam middag. 

DAG 5: Frukost. Guidad tur i Bath med besök på de romerska baden. Hela centrala Bath är med på Unescos världsarvslista. Promenaden avslutas vid Jane Austen Centre med utställningar och film om hennes tid i Bath. Transfer till flygplatsen. Hemresa med SAS från London Heathrow Airport till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn cirka kl 18. 

Bath, på Unescos världsarvslista.


NUVARANDE SLUTSLÅLT! Upplev Downton Abbey på riktigt!
NÄSTA M-magasin nr 14/2014