Årets mappie 2016 – Alla vinnarna!

Låt oss presentera Årets Mappie 2016: Wilhelmina Hoffman, demensläkaren som i trettio år har drivit den framtidsfråga som berört oss mer än någon annan.

Läs mer om festen, minglet och gästerna!

Se filmerna från festen!

Wilhelmina Hoffman, hur blev just demenssjukdomar din passion?

– Jag har haft andra passioner också, i sena tonåren drev jag bland annat en nattklubb på 20 kvadrat. Demens fick jag upp ögonen för på Sabbatsbergs långvård. Vi biträden gick från säng till säng och hade samma rutiner för Ebba som för Vera och Rut.

– Det slog mig hur oerhört beroende de var av mig och vad jag gjorde. En gång när det var rast satt jag kvar hos en kvinna – det här var på slutet av 70-talet så alla andra biträden försvann in i rökrummet. Kvinnan kunde inte prata, hon höll bara krampaktigt min hand. Då kom en sköterska och sa att jag inte fick göra sådär, det var fel. Man gjorde bara inte så. Allt styrdes av rutiner.

– På baddagar drog vi på oss gummistövlar och rullade in de gamla på bårar i duschen, på löpande band. Jag tänkte att jag måste lära mig om demens, det måste finnas kunskaper att hämta någonstans, men var? 

Läs en längre intervju med Wilhelmina Hoffman här.

ÅRETS MAPPIE 2016
Wilhelmina Hoffman


Övriga vinnare:


ÅRETS MAKTMAPPIE
Marianne Rundström

Motivering: För att hon har skrämt åldersnojan längst in i garderoben, och lyft fram mappiesens prime time – nu är hennes bästa tid! Vi flytt’ int’! Inte från arbetslivet, inte från debatterna, inte från möjligheterna att fortsätta göra våra röster hörda! Duvorna, de matar jag sedan, säger hon.


ÅRETS HJÄLTEMAPPIE
Astrid Börjesson

Motivering: För att hon, när vi sommarsörplar rosé och grillar, lämnar Sveriges trygga famn för att sätta kvinnors liv på flykt i fokus, kvinnor som lämnat allt, för att ge sina barn ett bättre liv. Till vardags arbetar denna sjuksköterska och barnmorska i den svenska vården – under semestern har hon ett engagemang med Läkare utan gränser. Att inte hinna fram, att inte räcka till, men ändå bestämma sig för att göra något. Handling är alltid större än ord.

ÅRETS STILMAPPIE
Monica Nordlund

Motivering: För att hon kombinerar återvinning med svensk och internationell sömnadskonst. Hon är vintagesamlare och klädrådgivare som säljer och hyr ut sina unika plagg till dem som söker något extra. Hennes Ateljé Femman finns i ett uthus i Sollentuna, och häromåret fick en Nobelfestande kvinnlig kulturminister hjälp med en återvunnen, feminin frackvariant med hellång vid kjol. Succén var given!

ÅRETS KULTURMAPPIE
Inger Hallström Stinnerbom

Motivering: För att hennes textilskapande är en viktig del i berättelserna som skapas på Västanå teater i värmländska Sunne. Denna skräddardotter som blev teaterkostymör skapar inte bara scendräkter som är konstverk i sig, så betydelse­bärande att de kan ställas ut för sig själva – de är också lika självklara som dansen, musiken och orden i föreställningarna. Eller som någon försökte beskriva hennes förmåga: ”Hon visualiserar myterna.” En stor konstnär!

ÅRETS HEDERSMAN
William Spetz

Motivering: För att han med sin föreställning Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? satte ljuset på kärleken till en mor- eller farförälder. Williams mormor dog lungsjuk i hans famn den 6 januari 2015, och föreställningen, som spelades på Scalateatern i Stockholm och nu är på turné, handlar om den sista kvällen i mormoderns liv. Med henne kunde han tala om allt som plågade och roade en yngling. Nu finns hans hyllningssång Mormor på Spotify. Vi lyssnar, och vi gråter en skvätt, men framför allt ler vi mor- och farmödrar inombords, för att han ser oss.

ÅRETS INTERNATIONELLA MAPPIE
Michelle Obama

Motivering: För att hon under åtta år som presidentfru har hyllats av många, men lika ofta attackerats. Men inte en enda gång har hon låtit sig dras ner till mobbarnas nivå. ”When they go low, we go high”.
Hon har arbetat för mångfald och för barns rätt till hälsosam mat. Hon, som är jurist, har startat internationella projekt som ska säkerställa flickors och kvinnors rätt att utbilda sig, även om de lever med oddsen emot sig i krigshärjade eller katastrofdrabbade länder. Yes, she can!