Årets Mappie 2017 – omröstningen är avslutad

Nu behöver vi din hjälp att utse Sveriges mest framträdande kvinnor 50+. Här finns 25 nominerade i fem kategorier – gör ditt val och var med och rösta. I februari korar vi Årets Mappie 2017.

NOMINERADE TILL ÅRETS MAKTMAPPIE

ÅSA BECKMAN 56, kulturjournalist
Skriver DN-krönikor som blir debatt; om kulturmannen, mansplaining, kvinnors frågestrejk – och kulturvärldens #metoo förstås. Som biträdande kulturchef på landets störda dagstidning, får hon genomslag med sina tankar om män, kvinnor och makt, och vi suger i oss formuleringar som denna: ”Vad är det egentligen som gör att den mogna kvinnliga kroppen anses förlora sin attraktionskraft? Visst försvinner fortplantningsförmågan, men strikt objektivt är det svårt att hävda att kvinnor skulle åldras på ett mer ofördelaktigt sätt än män. Rynkorna och fårorna är identiska, hudens tunnhet likadan, tyngdkraften är densamma. Jag menar, lite hängiga bröst är väl helt jämförbart med en lite hängigare pung?”
Läs mer:
Åsa Beckmans krönikor (Dagens Nyheter)
Malou efter tio – om skvaller (TV4)

Dimberg Management

MARIE DIMBERG, 56, musimanager
Hon är musikbranschens mäktigaste kvinna och manager för framgångsrika artister som Peter Jöback, som nu är Broadway-aktuell och Per Gessle med senaste albumet En ny dag. Var en av nyckelpersonerna i skapandet av popduon Roxette, med Per Gessle och Marie Fredriksson. När branschtidningen Musikindustrin.se sammanställde den första listan över branschens 30 mäktigaste kvinnor var det hon som toppade den. Nästa gång listan publicerades, hade hon halkat ner till andraplatsen.
– Listan är bra för att den visar att det faktiskt finns många duktiga och framgångsrika kvinnor i musikbranschen, sade hon då till Aftonbladet.
Läs mer:
Intervju med musikinstuistrin.se (2016)
Dimberg Management

BOEL GODNER, 51, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje
Leder Södertälje kommun som klarar flyktingmottagandet bättre än hela stater, har lyckats stävja brottsligheten och fått skolan på rätt köl igen. Visar att man trots en tuff verklighet genom tydlighet och samarbeten kan nå långt. Kommunen har slagits mot många svårigheter, som när Astra Zeneca lade ner forskningsenheten 2012 och långt över 1 000 personer förlorade jobbet, brottsligheten som spreds som en farsot, en skola i kris. Mitt i allt detta kom flyktingvågen, och Boel Godner tog strid för att kommunerna måste ta sitt ansvar och skapa ett bra mottagande. Hon fick alla – polis, myndigheter, kommunala instanser – att samarbeta för en förändring, och nu syns ljuspunkterna.
Läs mer:
Intervju i DN (2017)
Krönika i Dagens Arena (2017)


BIRGITTE BONNESEN, 61, vd för Swedbank
Född i Danmark och planerade verkligen inte en karriär som siktade mot toppskisktet i bankvärlden. Trots att det är hon nu storbankens vd.
Utsågs till Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017 av tidningen Veckans Affärer och valdes nyligen till ordförande i Svenska Bankföreningen. I den positionen har hon arbetat för att öka andelen kvinnor i ledande ställning, och banken har nu en jämställd fördelning av andelen kvinnor i högsta chefsskiktet – mellan 40 och 60 procent. Det tog fyra år att komma dit.
Hennes kommentar till utvecklingen: – Jag tycker att man ska sluta snacka så mycket.
Lyssna:
Sommarpratare i P1 (2017)

CHRISTINA ROGESTAM, 73, fram till i somras förbundsordförande för SPF Seniorerna
Hon är före detta riksdagsledamot för Centerpartiet, generaldirektör för Invandrarverket och ofta anlitad enmansutredare. De senaste tre åren har hon genom SPF Seniorerna kämpat för att pensionssystemet ska uppfylla sitt syfte: att ge ekonomisk trygghet på äldre dagar.
– Vi har drygt 300 000 fattigpensionärer i Sverige. Det är inte ett värdigt pensionssystem vi har nu i Sverige, sa hon vid ett besök i Mjölby.
Att politiker anser att en ingångslön på 15 000 kronor är alldeles för lågt, menar hon är orimligt: – Snittpensionen i Sverige i dag ligger på strax över 16 000 kronor brutto per månad, och vi seniorer betalar dessutom högre skatt än löntagare.
Läs mer:
”Var är engagemanget mot statligt satta fattigpensioner?” (Opinionstext SvT)

NOMINERADE TILL ÅRETS KULTURMAPPIE

 

MARIANNE LINDBERG DE GEER, 72, konstnär
Har hållit den politiska ångan varm sedan 1968 och Nationalteatern. 2017 var året då hon fyllde Färgfabriken i Stockholm med retrospektiva konstutställningen Full Spead Ahead, romandebuterade med På drift och svarade på radiolyssnarnas frågor i P1:s Allvarligt talat. Politik och konst hänger ihop för henne. Så här sade hon i en DN-intervju när romanen kom ut:
– Politiken är väldigt viktig för mig. Jag vill vara med där det samtalas om viktiga saker som tillhör alla.
– Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag inte fick lägga mig i saker som jag tycker är fel. Det är därför jag inte riktigt passar in i konstvärlden, priserna går upp om man inte lägger sig i.

Läs mer:
Intervju i DN (2017)

AGNETA PLEIJEL, 77, författare
Minns tillbaka och skriver om sitt liv; 2017 utkom den andra delen i den självbiografiska sviten: Doften av en man. Hon gestaltar en ung kvinnas sökande efter kärlek och möjligheter i en mansdominerad tid. Genom sin personliga berättelse skildrar hon efterkrigstidens kvinnliga erfarenhet. Romanen hyllades av recensenterna, exempelvis av Annina Rabe i Expressen som tycker att alla bör läsa den.
”Det är 1960-tal, mitt under brinnande kvinnofrigörelse. Agneta Pleijel umgås i radikala kretsar, bland författare och studenter. Ändå utsätter hon sig gång på gång för grader av förnedrande behandling i samband med relationer. Ändå går hon och dras med den där förödande känslan av att inte höra till på riktigt. Att även litteraturen är något som främst tillhör männen.”
Läs mer:
Recension av Annina Rabe (Expressen)

SUZANNE REUTER, 65,  skådespelare
Gjorde våra måndagskvällar under 2017 som mäktig krogägare och sträng mamma i SVT:s Vår tid är nu. Hon gjorde även biosuccé i All inclusive om en mappie som vill ha roligt i livet och öppnade för frågan: Hur kul får en mogen kvinna ha det? Finns det någon gräns?
Skådespelaren har också under året spridit skratt på asylboenden i Sverige genom organisationen Clowner utan gränser.
I en intervju i Expressen pratar hon om att bli pensionär och ”plantera blommor, gräva lite diken, rida på min häst, träna med min hund och träffa mina barnbarn”.
Samtidigt läser vi att en andra säsong av Vår tid är nu spelas in för att förgylla även 2018:s kvällar. Så det finns hopp om att vi får fortsätta se henne snörpa på munnen, så som bara hon kan.
Läs mer:
Reuters nya liv (Expressen)

 

MAJ DORIS RIMPI, 74 (blir 75 den 25 januari), skådespelare, konstnär
Spelar den äldre Elle-Marja i Sameblod, filmen som blev en långkörare på svenska biografer. Hon gestaltar en kvinna som förträngde sin samiska kultur och samiska som språk för att gå in för att bli ”helsvensk”, något som många i den generationen gjorde. Under lång tid var inte minoritetsspråket samiska tillåtet på svenska skolor. Maj Doris Rimpi visar denna förlust med återhållen vrede och tystnad.
Men hon inte bara skådespelare utan också konstnär. Under 2017 visades hennes utställning Nanos Bájnno/Färgkraft på Lilla Galleriet i Umeå.
Hon fick också hederspriset Sàhkie av Umeå sameförening. Dessutom är hon renskötare i Parenjárgga.
En dokumentärfilm om henne, Maj Doris, kommer att ha premiär på Göteborgs filmfestival i vinter.
Läs mer:
Om den kommande dokumentärfilmen

 

CHARLOTTA ÖFVERHOLM, 52, dansare och koreograf
visar tydligt att dans inte har någon åldersgräns. En gång i tiden var pensionsåldern för dansare 41 år! Sedan 2015 har Charlotta Öfverholm försökt förändra synen på äldre dansare genom sitt projekt Age on stage. Under 2017 har hon varit med bejublade föreställningen Survival kit samt lett seminarier i ämnet. Hon har dansat professionellt i decennier och lär fortsätta länge till. I en intervju i Sydsvenska Dagbladet sa hon:
– Vi människor lever allt längre. Och som dansare känner man sig inte gammal. Man är inte gammal egentligen, varför säger normen då att man måste sluta?
– Man har ju bara en äldre själ och lite rynkor.

Läs mer:
Intervju i Svenska Dagbladet (2016)

NOMINERADE TILL ÅRETS STILMAPPIE 

 

LAGAYLIA FRAZIER, 56, sångerska
lyser överallt, som M:s modeambassadör, jurymedlem i Talang och Håkan Hellströms sångpartner. Den florida-födda soulsångerskan som flyttade till Sverige och började turnera med Rhapsody in Rock, delta i melodifestivalen och födelsedagssjunga för kronprinsessan Victoria. Färgstark med en cool, sensuell stil oavsett om hon drar på sig en strikt kostym, ett glittrigt fodral eller en fluffig fjäderjacka. Med en energi som får minsta glitterpaljett att gnistra. You Go Girl!
Läs mer:
Intervju i Aftonbladet inför juryuppdraget i TV4:s Talang
LaGaylias officiella facebooksida

 

PIA HULTGREN, 51, meteorolog i SvT
Berättar om sol och regn – och vi vill ha hennes kläder och stilgrepp! Vid sin väderkarta förkroppsligar hon ordet vardagspiffig. Snygga kläder utan krusiduller, sådana man vill ha i sin basgarderob. Med en energi som kan få vilket lågtryck som helst att ge vika, ger hon oss väderutsikter och klädinspiration med samma högtrycks-energi.
Läs mer:
Intervju med Villalivet.se, april 2017
SvT:s presentationssida
På Instagram: vaderpia
På facebook sök på ”Pia Hultgren på SVT”

 

GUN NOWAK, 75, skönhetsentreprenör
Kan som grundare av Face Stockholm kombinera trendiga bågar och mogen makeup. Klär sig mestadels i svart – och alla nyanser därav – men aldrig dystert. Hon är en färgstark person med färg som arbetsfält. Själv var hon boutiqueägare på 70- och 80-talen, och för Vanity Fair berättade hon att hon startade skönhetsmärket Face när hon på 80-talet inte kunde hitta makeup till neonkläderna som hon sålde i sina boutiquer. På henne själv är linjerna rena och enkla – alltid eleganta. Snitten sitter och både stilpoängen och inspritationsfaktorn är hög.
Läs mer:
Intervju i M-magasin från 2014

 

GUNILLA PONTÉN, 88, modeskapare och föregångare
Still going strong som landets mest bångstyriga modeskapare under ett halvt sekel. Den eviga tonåringen går loss med sina egensinniga kreationer i mustiga färger. Listan över modemeriterna är långlånglång. Som hon har skapat! Och kollektionerna fortsätter att komma. Det är jersey, trikå och mohair i lila, plommon och svart, glassfärger och ränder, handledsvärmare och den eviga pillerburken som uttrycksfull krona på verket. Kreativiteten är obändlig, och uttrycket unikt ponténskt.
Läs mer:
Gunilla Ponténs sida
Gunilla Pontén på Facebook

 

INGEGERD RÅMAN, 74, glasformgivare och krukmakare
Klär sig som hon formger sin glaskonst: enkelt, tidlöst och självsäkert. Det bakåtstrukna håret, uppsamlat i en hästsvans. Klädernas linjer stramt  självklara. Vitt. Svart. En sjal, vit och svart. Byxor och ledig kavaj. Med en finputsad estetik; mesta möjliga uttryck med minsta möjliga medel. ”Less is more” – ett uttryck som hon förkroppsligar med den äran.
Se mer:
Dokumentär på SvT Öppet arkiv (1983)
Hemma hos drottningen av glasriket (Sydsvenska Dagbladet 2016)
Intervju i tidningen Senioren (2016)

NOMINERADE TILL ÅRETS HJÄLTEMAPPIE

 

HÉDI FRIED, 93, psykolog, författare och förintelse-överlevare
Överlevde Förintelsen och har skrivit sitt testamente som ett av de sista vittnena. Född i dåvarande Ungern, kom till Sverige 1945 med Röda korsets bussar. Psykolog, författare och föredragshållare främst i skolor. Känner igen samhällstendenser från 30-talet och debatterar för ett politiskt förbud av rasistiska organisationer. Berättar oförtrutet om vikten av att se och förstå vart utvecklingen är på väg, och att reagera innan nutidshistoriens mörkaste händelser upprepar sig.
Läs och se mer:
hedifried.se
Dokumentär om Hedi Fried. (SvT)
Hedi Fried: Inför förbud på organiserad antisemitism (DN 2017)
Sommarpratare i P1 (2015)

 

MAI-LIS HELLÉNIUS, 64, överläkare och livsstilsprofessor vid Karolinska
Livsstilsfostrar oss som den professor hon är: sitt inte still och ät rätt fett! Förespråkar medelhavskost med mycket grönsaker och rotfrukter, kolhydrater från fullkorn, och till det fett- och proteinrika i form av fisk, ägg, kött och baljväxter. Ständig vapendragare mot framför allt LCHF-rörelsen. Flitig medverkare i allt från tv till kvällspress och i debatter med motiveringen: ”det är min plikt som läkare och forskare att stå upp för det som är evidensbaserad vetenskap”. För Amelia Adamo sammanfattade hon sina råd: ”Sitt ner i båten, strunta i larmen. Ät medelhavskost på inte alltför stora tallrikar, ät allsidig kost. Rör på dig varje dag. Sunt förnuft kommer man långt med. Håll koll på de tre stora riskerna: Blodfetter, kolesterol och stress.”
Läs mer:
Presentation på ki.se (Karolinska)
Sundkurs.se – vägen till en sundare folkhälsa (Stockholms läns landsting)

 

Maria Rashidi, 61, debattör mot hedersförtryck
Kämpar mot all form av hedersförtryck i Sverige, som debattör och genom föreningen Kvinnors rätt. Vill införa samhällskontrakt med nyanlända, där de skriver under bland annat på kvinnors ovillkorliga rätt att bestämma över sina kärleksrelationer, rätten till homosexualitet samt rätten att vara ateist. Har fått ministrar att lova ännu mera hedersvåldsutbildningar för läkare, socionomer, jurister, kuratorer, psykologer, poliser och lärare. Ett slag i luften, menar hon, så länge insatserna inte gäller samtliga – även dem med annan etnicitet. Född i Iran, kom till Sverige 1987. Attakerad med syra utanför sin bostad, i samband med att hon ville lämna sin man, en attack som resluterat i över 90 plastikoperationer.
Foto: Mikael Sjöberg /EXP/TT
Läs mer:
Debattartikel i DN (2017)
Kvinnors rätt

 

KERSTIN WEIGL, 58, journalist
Gräver som Aftonbladet-journalist i det djupaste mörkret: misshandlade kvinnor och inlåsta flickor. Fick enormt gensvar på sin reportageseire Flickan bakom pansarglaset, som nominerades till Wendelapriset för bästa socialreportage. Serien handlar om samhällets svek mot Josefin, som vid 13 års ålder omplacerats 33 gånger. Hennes oförtröttliga arbete med att skilda mäns våld mot kvinnor gav henne Stora Journalistpriset (2015). Alltid på de svagastes sida.
Läs mer:
Reportageserien Flickan bakom pansarglaset (Aftonbladet)

 

ULLAKARIN NYBERG, 57, överläkare och suicidforskare vid Centrum för Psykiatriforskning på Karolinska
Vet allt om psykisk ohälsa och jobbar kliniskt med att hitta balans mellan hopp och hopplöshet. Intresset för självmordsfrågor väcktes under hennes arbete som onkolog på Radiumhemmet, i de många kontakterna med sörjande människor då hon noterade att de som sörjde en anhörig som begått självmord, ofta mådde allra sämst. I SvT:s serie 30 liv i veckan samlade hon en grupp överlevare som fick berätta om hur det mörka gick att vända. Ullakarin vill få oss alla att våga prata mer om det  vi håller inom oss. ”Att lära sig tala om döden, förstärker skälen att leva” säger hon.
Lyssna:
Ullakarin Nyberg möter personer som försökt ta sina liv (Inferno podcast)
Informationssida Stockholms lansdsting

NOMINERADE TILL ÅRETS INTERNATIONELLA MAPPIE

 

MARINA ABRAMOVIC, 71, konstnär
Skapade performanceverket The cleaner som blev konstens kioskvältare både i Sverige och hela världen. Med körer, performanceartister och allmänhet som utforskade vad mänsklig samvaro är, de energier och den sårbarhet som uppstår männsikor emellan i ett kollektivt sammanhang. Tror att kollektivets språklösa dialog har en förmåga förändra världen. Vill ta reda på konstens fysiska gränser, och ställer sin egen kropp till förfogande i sökandet.
Läs och se mer:
Maria Abramovic Institut
The Cleaner på Moderna Museet
Performance The Cleaner i Eric Ericson International Choral Centre


MELINDA GATES, 53, miljardär och kvinnoförkämpe
donerar miljarder till kvinnors mikroekonomi eftersom grunden för kvinnors frihet finns i en egen plånbok. Uppmanar alla rika att skänka pengar – vilket har hörsammats av USA-miljardärer som Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg och Elon Musk. I dag genomsyras allt som hon och maken Bill gör i välgörenhetsorganisationen Gates Foundation av ett jämställdhetsperspektiv. Kvinnors rättigheter är fundamentala för utvecklingen, menar hon, och har sjösatt ett treårigt faktainsamlingsprojekt om kvinnors och flickors livsvillkor – något det fortfarande finns mindre insamlad fakta om än till exempel hur mycket vi tittar på en viss tv-serie.
Hons slår fast att: ”Kvinnor och flickor är inte längre en fråga på agendan. De ÄR agendan.”
Hon har skrivit under på #metoo-röreslen.
Läs mer:
Gates foundation
Intervju i DN (2017)
Intervju i The Guardian (2017)

 

KATHLEEN S MAGEE, 61, sjuksköterska och hedersdoktor i odontologi vid Karolinska Institutet
Skapade Operation Smile för 35 år sedan – nu vågar 250 000 barn med gomspalt i hela världen le igen. Totalt finns 5 000 ackrediterade volontärer, varav 250 i Sverige och övriga Norden, som utan ersättning åker till Afrika, Asien och Latinamerika för att operera drabbade barn. Parallellt med uppdragen utbildas lokal sjukvårdspersonal, och organisationen driver också kliniker i 19 länder.  Utför årligen tusentals kirurgiska ingrepp, främst inom läpp-käk-gomspalt, men också andra dentala och plastikkirurgiska ingrepp, som brännskador och tumörer.
Läs mer:
Operation smile

 

HELEN MIRREN, 72, skådespelare
Står för varje rynka, gör bejublad entré på catwalken och drömmer om att spela Donald Trump. I Paris stannade trafiken när hon nyligen gick på catwalken på Champs-Elysees. Fortsättser göra succé på filmduken, med nya produktioner som på ett pärlband. Aktuell med fyra filmer under 2018. Gift med sitt arbete, frontfigur för l’Oréal, frispråkig och mångsidig.
Tycker att hon som yngre var allt för väluppfostrad, och yttrade häromåret: ”At 70 years old, if I could give my younger self one piece of advice, it would be to use the words ‘fuck off’ much more frequently.”
Läs mer:
Helen Mirrens officiella sida
Om sig själv om skådespelare (Matserclass)

 

PATTI SMITH, 71, musiker, författare
Rockar ena dagen i protest, andra på Nobelfest – punken går aldrig över, inte ens när hon håller i bokpennan i Just kids. Strävar efter att göra sitt jobb, ta sitt ansvar för att leverera, men också för ärlighet: ”Är det en sak jag har lärt mig som artist, är att om du är säger sanningen till publiken, är den väldigt förlåtande.” Hon står stadigt med båda protestfötterna på jorden, ”visst, jag utvecklas, men är ändå alltid samma person, jag ändrar inte på mig av materiella skäl”.
Har varit den okrönta Drottningen av rock i över 40 år,  och hennes beskrivningar av världen har tagit sig alla tänkbara konstformer: musik, foto, poesi, litteratur, konst och skulptur. Alltid angelägen, för alla gnenerationer, helt enkelt en av de mest inflytelserika artisterna någonsin.
Se mer:
Patti Smith i Skavlan


Sponsorer av Mappiegalan