Är bordsuret en dyrgrip?


Fråga: Har ärvt detta bordsur. Det står Gudin, …. du roi på den. Är det en äkta Gudin, månne? Jag har tagit reda på att det fanns två Gudin, far och son, Jacques och Jacques Gérôme, som var urtillverkare på 1700-talet. Den går alldeles utmärkt, hur mycket kan den var värd?
Kerstin L

Svar:
För mina ögon ser bordsuret ut att vara äkta vara. I så fall skulle det vara en skönhet från Ludvig XVI:s och Marie Antoinettes tid när sidenkrinolinerna frasade i Versailles slottssalar, strax innan franska revolutionen dränkte lyxen i blod. Jacques Gérôme Gudin var verksam på 1780-talet. Jag hittade liknande högklassiga franska bordsur hos den engelska firman Jillings som är specialist på antika ur. Se http://www.jillings.com/sold.htm
Men säker kan man inte vara efter att bara ha sett ett fotografi. Jag lät frågan gå vidare till Roberto Rebessi, värderingsman på Stockholms Auktionsverk. Han är tveksam: ”Gudin skall vara 1700-tal, men bordspendylen ser ut att vara av senare datum, svårt att göra en bra bedömning. Om det är 1700-tal är bordsuret värt cirka 10 000 kronor.” Absolut värt att visa upp bordsuret på ett auktionshus för en bedömning. Fråga gärna på ett par olika ställen. Lycka till!