Är det bra att HSB-spara till barnbarnen?

FRÅGA Vi har två barnbarn på 5 respektive 9 år. Min man och jag sparar 200 respektive 300 kr/mån åt dem i HSB sedan ett par år. Detta för att tillgodoräkna oss deras bosparpoäng. Vi tänkte att med dagens bostadssituation att det skulle vara smart. Är det det? Vad anser du om denna sparform?

Mormor Eva

BIRGITTA Vad HSB erbjuder är så fräckt att man baxnar. Mitt råd är istället en billig globalfond på ett ISK-konto; en globalfond med bra rankning och avgift under 0,5 %. Sådana finns!  Då får du långt mer pengar för dina sparslantar. Varför? Låt mig förklara: Gissa vilken bank HSB samarbetar med? Jo, Swedbank, som redan fått svidande kritik för att i andra sammanhang skörta upp sina fondkunder med alltför höga avgifter på indexliknande fonder. Det här ”spar”-upplägget i samarbete med HSB utgör uppenbart inget undantag. Den 2 juni satte jag mig ner och letade fram HSB:s bosparupplägg. Så här såg ”erbjudandet” ut:

1) På Bosparkontot får du den hisnande räntan: 0,05 % 

2) På Fasträntekontot (där jag valde 5 års bindningstid) får du 0,93 % 

Samma dag letade jag för jämförelsens skull fram ränteerbjudande hos ett antal nischbanker på konton med statlig insättningsgaranti. 

Bästa samtida just då:
• Bindningstid rörlig 3-månaders ränta, fria uttag: 0,90 %
Bindningstid 6 månader, inte fria uttag: 1,10 %   
Bindningstid 1 år, inte fria uttag: 1,50 %
• Bindningstid 5 år, inte fria uttag: 2,50 % 

3) Tredje alternativet är ett fondsparande.

Det är verkligen övermaga att hävda att HSB erbjuder ett eget fondval. Vadå, eget val? Vad som står till buds är endast två fonder, som dessutom är både dyra och dåliga jämfört med andra alternativ. Robur Ethica Sverige och Robur Ethica Global har båda höga avgifter; 1,25 %. Jag gjorde den 2 juni även en koll på fondjämförelsesajten morningstar.se och de två fonder som Swedbank/HSB ”erbjuder” sina bosparare, ligger långt ner i rankningens bottenskikt med lågt betyg, men däremot mycket högt upp när det gäller avgifter. Det vill säga dyrt och dåligt. Redan när HSB presenterade detta nya fondsparande för cirka två år sedan fick det svidande kritik. En professionell fondanalys i Svenska Dagbladet visade att de två fonderna är att likna vid indexfonder, men prissatta med avgifter som förvaltade fonder. Detta innebär att kapitalet riskerar att ätas upp av onödiga avgifter till Swedbank.