Är det bra att ta ut tjänstepensionen i förtid?

FRÅGA Hej! Jag blir 61 i år. Har hört att det är fördelaktigt att ta ut tjänstepensionen nu, och sätta in den på något annat konto. Är kommunanställd, har jobbat heltid sedan jag var 20 år. Jag har pensionssparat i Skandia i 30 år, ska jag ta ut de pengarna också nu? Planerar att jobba minst till 65.

Tack på förhand, Eva

 

BIRGITTA I åtta år har jag tjatat och varnat för denna fälla; att lockas ta ut sitt pensionskapital i förtid. Det är för sorgligt att kapitalraggare fortfarande lyckas lura av godtrogna människor deras pensionskapital. Den här gången låter jag Pensionsmyndigheten stå för varningen: 

”Inte sällan kontaktas blivande pensionärer av företag och försäkringsbolag som föreslår att de ska ta ut pensionen från 61 års ålder och placera pengarna i en kapitalförsäkring. Tanken är att kapitalet ska växa fram tills det är dags för uttag som oftast sker under fem eller tio år. Den som exempelvis tar ut den allmänna pensionen från 61 år och placerar pengarna i en kapitalförsäkring, samtidigt som man fortsätter jobba, riskerar att få lägre pension längre fram. Det finns många risker med detta upplägg”, skriver Pensionsmyndigheten i en rapport i juni i år. 

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar måste en medelinkomsttagare som lever genomsnittligt långt få en avkastning på minst 7 procent årligen netto på placeringarna (det vill säga när alla årliga avgifter är betalda) för att det ska löna sig att ta ut pengarna i förtid. Det kan förvisso ge något högre inkomst åren strax efter 65. Men därefter får man garanterat en lägre pension resten av livet, konstaterar myndigheten. Ju längre man lever, desto mindre fördelaktigt blir upplägget.