Är det rätt att ge barnen räntefria lån när de tjänar mer än jag?

FRÅGA Jag har alltid ansett att man inte ska vara orättvis mot sina barn. Nu har jag fått kännedom om att mina barn lever under väldigt olika ekonomiska omständigheter. En är gift, en sambo, de har två barn var och bor
i hus.

Jag har gett det barn som har haft behov av hjälp pengar/betalt material och liknande och sedan kompenserat det andra ekonomiskt med samma summa. Båda har lånat pengar räntefritt vid bilköp.

Jag har nu fått reda på att ena barnets sambo är en av de högst avlönade på orten. Funderar då på om det egentligen är okej att jag som är pensionär medverkar till denna besparing (gäller lån till bilköp) för den familjen. Deras löner överstiger vida min pension.

Jag vill vara rättvis – men vad är egentligen är rätt?

Mamman 

 

BIRGITTA  Hej alla kära, curlande föräldrar. Hur länge ska vi hjälpa till att försörja våra vuxna barn? Hur länge ska vuxna barn slippa bekosta sin egen över(?)konsumtion? Jag tycker att du ska tänka lite mer på dig själv, din egen ekonomi och välbefinnande. Snälla rara. Inte ska väl DU bekosta deras bilköp genom att erbjuda dem räntefria lån på din blygsamma pension och besparingar. Bilar får de väl faktiskt be-kosta själva. På en punkt måste du emellertid vara uppmärksam. Räkna inte med sambons goda ekonomi som skäl för att göra skillnad mellan dina barn. En separation kan snabbt ändra på allt. 

Du säger att dina barn har bättre ekonomi än du. Varför ska då du dränera din egen ekonomi för deras skull? Låt dem ta ansvar för sin egen ekonomi och ha den konsumtion de själva har råd med. Det är deras ansvar. Inte ditt. Om det vill sig illa riskerar de annars att i framtiden få försörja sin gamla fattiga mamma.

Skäm i stället bort barnbarnen på ett sätt som passar din plånbok. Vill du kan du ju pytsa in en slant varje månad via autogiro åt dina barnbarn i bra och billiga fonder som startkapital för en framtida grundplåt till exempelvis en egen bostad. 

Detta fondsparande kan du med fördel lägga i ett skattegynnat ISK, investeringssparkonto som är avgiftsfritt, eller i en likaledes skattegynnad kapitalförsäkring. I ditt eget namn. Skriv samtidigt ett testamente, samt förmånstagarförordnande vad det gäller kapitalförsäkringen, där du anger att dessa tillgångar ska tillfalla dina barnbarn på lika villkor när de uppnått en viss mognadsålder. Bra är också att skriva in att de tillgångarna ska utgöra enskild egendom så att de inte försvinner i framtida skilsmässor.

Väljer du att spara i en kapitalförsäkring, ska den vara avgiftsfri. Sådana finns exempelvis hos nätbankerna Avanza och Nordnet. Även Skandias kapitalförsäkring lär vara avgiftsfri.

Flera av storbankerna tar däremot rejält betalt. Med både årlig försäkringsavgift OCH fast årlig avgift på mellan 140 och 300 kronor. Försäkringsavgiften på kapitalet pendlar mellan 0,4 och 1 procent beroende på bank. Låter det lite? Det är en synvilla! Det blir nämligen snabbt stora pengar. SEB och Nordea har dessutom inlåsningsavgifter som gör det extra dyrt om du vill ta ut kapitalet under de första fem åren. 

Var också bestämd i ditt krav att aldrig betala mer än högst 0,5 procent i avgift för en fond som du ska lägga i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. För det är väl inte meningen att bankerna ska tjäna mer än du själv på ditt investerade kapital genom för höga avgifter.