Är det vansinnigt att ta bolån vid 58 års ålder?

Ska jag ta ett bolån? Jag är nyskild efter 36 års samvaro. 31 år var vi gifta. Jag har aldrig tidigare bott ensam, allra minst lånat pengar.

Fråga: Ska jag ta ett bolån? Jag är nyskild efter 36 års samvaro. 31 år var vi gifta. Jag har aldrig tidigare bott ensam, allra minst lånat pengar.

Har köpt en ny lägenhet som är obelånad. Kommer att glasa in min stora balkong och behöver då låna en summa för detta, samt så kommer jag att få skatta efter det att jag sålt min sommarstuga för 950 000. Dessutom ska tvättmaskin och diskmaskin köpas till lägenheten.
Så jag tänker låna 500 000.

Är det vettigt att ta ett bolån med 1,5 procent i ränta just nu? Jag får kvar cirka 100 000 på lånet som jag tänker förvalta så pengarna växer mer än vad jag betalar i ränta. Jag räknar med cirka 1 500/mån och lånet är på 50 år och jag har ett lånelöfte från banken. Är det vansinnigt att göra så här vid 58 års ålder?

Hoppas du anser det värt att svara på mitt inlägg. I annat fall vore det fint om jag fick tips var jag ska lufta mina frågor utanför banken.
Elisabeth

Svar: Det är inte alla som kan köpa bostadsrätt utan lån, alltså kontant.
Du ser ut att ha gått obelånad in i ett nytt liv. Låter mer som befriande skönt än som ett problem.
Tänk omvänt.

När du säljer sommarstugan får du även en vinst i handen. Allt går inte i skatt. Där måste bli pengar över att använda till lite av varje. Varför ta ett jättelån du inte behöver? Den extremt och historiskt låga boräntan varar inte för evigt. Inom ett par år är den rörliga räntan väsentligt mycket högre. Och vilken garanti har du för att lyckas placera dessa lånta fjädrar till högre avkastning än den bolåneränta du måste betala till banken?

För att få en hög avkastning måste du placera riskfullt. Och det risktagandet medför även risk för förlust i stället för vinst. Hur dumt som helst tycker jag att ta ett lån du inte behöver för att räntespekulera.
Tror du verkligen att du behöver låna en halv miljon kronor för att köpa tvätt- och diskmaskin samt låta göra en inglasning på din balkong? Det låter som du tar i i överkant.

Begär in offerter från olika byggare. Gör en kalkyl på hela din privatekonomi. Räkna med alla kostnader och intäkter. Ta hjälp av din bank eller någon annan seriös och ekonomiskt kunnig person.

Birgitta Piper