Är hand lån även mitt?

FRÅGA Jag är gift sedan sex år tillbaka utan skulder. Min man och jag bor i hyresrätt. Nu vill min man ta ett lån på cirka 100 000 kr att ge till sin sonsons studier. Kan jag bli återbetalningsskyldig på detta blancolån?

Lotta

BIRGITTA Raka puckar: Du kan aldrig bli skyldig att betala banken för din mans blancolån. Var och en äger sina tillgångar och var och en ansvarar för sina skulder under äktenskapet. Står du inte med som låntagare så är det enbart din man som svarar för sin skuld gentemot banken. 

Vid skilsmässa är det dock annorlunda. Är ni gifta utan äktenskapsförord blir du tvungen att, vid en bodelning, betala för hans lån. Förklaringen ligger i att era sammanlagda skulder dras ifrån era sammanlagda tillgångar i boet. Din nettoandel vid bodelningen blir därmed mindre än den skulle varit utan hans lån, vilket betyder att du indirekt får betala för hans lån. Det kan månne vara en bra idé för er att skriva ett äktenskapsförord av just den anledningen. Observera att detta avtal måste godkännas och undertecknas av er båda och registreras hos Skatteverket. 

Att skriva testamente är också av vital betydelse. I synnerhet som ni har ett särkullbarn i familjen. Särkullbarn ärver alltid sin förälder direkt efter dödsfallet. Det går att i testamente begränsa ett särkullbarns arv till en laglott. Vill man så kan man skriva in att resterande arv ska gå till sin partner.