Är vi orättvisa mot vår ena dotter?

Fråga: Jag gillar dina raka intelligenta råd. Min man och jag har sålt vår sommarstuga i Höllviken till marknadsmässigt pris till vår yngsta dotter och hennes man.
Stugan är nu riven och nu bygger min man, som är snickare, ett hus (94 kvm) på tomten till dem, på helger och kvällar. Han vill inte ha betalt för arbetsinsatsen, tycker det är belöning nog att se glädjen hos dem över nya huset.

Är det orättvist mot vår andra dotter? Hon bor i stort tjusigt hus i Malmö med sambo och barn, de har inte ett öre i lån på huset, eftersom sambon ärvt mycket pengar, men hon äger förvisso bara 1/4-del.

Ska vi ge henne pengar? 100 000? 300 000? Min man har även hjälpt dem bygga till ett uterum och lite annat, men klart inte i samma omfattning som ett hus. Jag känner på mig att hon tycker att det är orättvist på något vis, och vi har också fått ett par kommentarer från släktingar och vänner, som verkar tycka att vi är orättvisa mot äldsta dottern. Är vi verkligen det? Jag har svårt att se ett orättviseperspektiv. Vi har alltid varit generösa mot dem, på många olika sätt.
Tack på förhand!

Ingrid 

SVAR:  Jo. Jag tycker det ligger något klokt i ditt dåliga samvete. 

En dotter, vars sambo äger mer än hon själv, är ju varken ekonomiskt stark eller ekonomiskt oberoende. 

Nåväl. Hon är för tillfället försörjd av sin sambo som det verkar. 

Men vad händer vid en separation? Då står sambon som ägare till större delen av fastigheten. Och det din man byggt till på detta hus, kan på intet vis jämföras i ekonomiskt värde med ett helt nytt hus, på en friköpt tomt dessutom, som växer i värde och som hennes syster själv äger till 100 procent.

Fastigheter på Falsterbonäset är i dag värda många miljoner kronor. Och där nere stiger husen i pris oavbrutet. Trots lågkonjunkturen och även om husen är små till växten. Ett litet icke vinterbonat sommarhus (visserligen inne i hjärtat av Falsterbo där priserna generellt är högre än i Höllviken) med en boendeyta på 97 kvm och en tomt på cirka 800 kvm såldes, som exempel, i juli i år för cirka 4,2 miljoner kronor.

Jag tycker att det är en mycket god idé att kompensera din äldsta dotter, men 300 000 kronor kan tyckas ligga på en minimigräns.

Ta råd av en mäklare eller bankman om vad detta husbygge kan vara värt. Det är bra att få en utomstående och objektiv värdering. 

För i värsta fall kan det uppstå en arvstvist den dag ni faller ifrån. En tvist som då bygger på att den ena dottern fått en gåva som kan betraktas som ett förtida arv och som det andra syskonet har rätt att bli kompenserad för.