Ärver frun eller barnen?

FRÅGA Om en man som äger ett högt belånat hus gifter sig med någon som inte har några tillgångar, vad händer när han dör? Jag tänker på deras två respektive särkullbarn och arv? Ska banken först ha sina pengar? Ärver frun huset och hur blir det med alla hans skulder till banken? Finns det någon tidsgräns innan hon ärver honom? Kan hon ärva huset utan att behöva ta över hans skulder?

Birgitta

 

BIRGITTA Enligt svensk lag ärver man inte någon annans skuld. Alla skulder ska betalas av dödsboet. Även om tillgångarna i dödsboet inte täcker alla skulder, så kan arvtagarna ändå inte avkrävas betalning för resterande belopp. Det enda som kan hända är att det inte blir något över åt arvtagarna när skulderna väl är borträknade.

Särkullbarn har laglig rätt att ärva sin förälder direkt efter dödsfallet. I ert fall betyder det att de har företräde framför dig som arvtagare till sin pappas alla tillgångar. Såvida det inte finns testamente som begränsar deras arv till en laglott, det vill säga hälften av deras arvslott, och att du är insatt som arvtagare till den andra hälften. 

Huset ligger uppenbart risigt till om särkullbarnen vill ha ut sitt arv direkt, såvida det inte finns andra tillgångar att täcka hans lån och andra skulder med. Om inte, måste sannolikt huset säljas. Det värsta som kan hända tycks vara att särkullbarnen ärver hans hus och att det sedan måste säljas för att täcka skulder. Vad som blir över till arvtagarna och hur din situation ser ut som efterlevande hustru är oklart. Jag råder dig att anlita en familjerättsjurist och reda ut hur du drabbas om din man avlider före dig.