Bankerna säger att de inte kan göra ett konto till enskild egendom. Har jag missförstått?

FRÅGA I något nummer av M-magasin svarade du på en fråga. ”Han bör kompensera dig för ditt oavlönade arbete” var rubriken. Du tipsar om att öppna ett konto som ska göras till enskild egendom. Jag har kollat med två banker och de säger att man inte kan göra ett sådant konto. Har jag missförstått ditt råd? 

Tacksam för svar

 

BIRGITTA Du måste ha talat med ganska fantasilösa banktjänstemän. De borde ha begripit vad du syftade på. Att du inte mindes innebörden av texten beror troligen på att du inte är bekant med att man kan skriva ett äktenskapsförord som gör olika tillgångar till enskild egendom. Tillgångar som man inte vill ska delas vid en skilsmässa. Enskild egendom kan vara allt från möbler, konst, fastigheter och smycken, eller som jag nämnde i min text, även specifika bankkonton, som man vill behålla odelade vid en skilsmässa.

Vad du ska göra är att komma överens med din man om att skriva ett äktenskapsförord som gör ditt särskilda konto till enskild egendom.

Ett äktenskapsförord ska undertecknas av båda parter och ska registreras hos Skatteverket. Det är bra att ta juridisk hjälp när man tecknar ett äktenskapsförord så att formuleringarna blir juridiskt hållbara.

Vill man av någon anledning skrota sitt äktenskapsförord ska man anmäla detta skriftligt till Skatteverket. Ta kontakt med Skatteverket och red ut vilka regler som gäller. Börja med att kolla deras hemsida, skatteverket.se