Birgitta Piper: Gör slut med dyra sparformer

Låt dig inte luras av oseriösa rådgivare som tjänar pengar på att få dig att investera i alldeles för dyra sparformer. Birgitta Piper varnar för ett växande problem.

Plötsligt dyker en mängd läsarfrågor upp om samma allvarliga problem: ekonomirådgivningsbolag som utan skrupler raggar osäkra kvinnor att placera sitt sparkapital i vråldyra sparprodukter och fonder som gynnar säljaren mer än köparen. 

Förhoppningsvis sätter den nya strängare lagstiftning (träder i kraft 2018) stopp för eländet. Den nya lagen är tänkt att ställa krav på hur och om förmedlare får ta emot ersättning och provision när de sålt in en fond eller försäkringspaket till en kund. Provisionerna kan röra sig om tusentals kronor per förmedling som ”rådgivare” får som tack för hjälpen från fond- och försäkringsbolag. 

När Svenska Dagbladet nyligen jämförde sparupplägg fick de förslag som var 4 400 kr, 1 850 kr samt 1 800 kr dyrare än det upplägg med årskostnad på 600 kr som låg som grund för jämförelsen. De dyrare förslagen berodde på dyrare fonder, dyra strukturerade produkter, provisioner eller fasta avgifter.

Dina pengar är en handelsvara som banker, fond- och försäkringsbolag tjänar pengar på.

Sitter du fast i dyr sparform? Gör slut. Ett ruttet förhållande blir inte bättre för att du väntar. 

Här nedanför finns flera frågor i detta ämne som jag nyligen besvarat.

Har du också en fråga? Ställ den gärna här. 

Här finns alla besvarade frågor.