Borde inte jag stå som förmånstagare?

FRÅGA Jag är gift sedan några år. Vi har inga gemensamma barn, men min man har en dotter på 12 år sedan tidigare. Jag äger ett hus, taxeringsvärde 500 000 kr. Huset är min enskilda egendom.

Vi har inga stora summor på banken. Min man har en livförsäkring där dottern står som förmånstagare och han har också ett rejält pensionssparande som även dottern står som förmånstagare för. Bör han ändra detta så att jag står som förmånstagare? Dottern har väl alltid rätt till hälften om han avlider.
Vad ska vi tänka på?

Förmånstagare?

BIRGITTAS SVAR Jag tycker du ska tänka mindre på dig själv i det här fallet och mer på hans dotter. Varför skulle du ha större rätt till hans pensionskapital och hans livförsäkring?
Jag tycker din man gör alldeles rätt. Han visar omsorg om sitt barn och sörjer för att hon så småningom får en grundplåt till kanske både studier och till en bra kontantsats i eget boende, vilket är en av de bästa långsiktiga investeringar man kan göra.

Var glad över det du äger själv och se till att fortsätta att stå på egna ben ekonomiskt. Varför skulle du göra dig avhängig din mans ekonomi?

Varför inte skaffa dig ett eget pensionssparande? Har du jobb och inkomst och inga egna barn så har du säkert ett ganska gott utrymme att kunna avsätta en bra slant varje månad i ett pensionssparande.
Dessutom är det så att en försäkring med förmånstagare står över ett testamente.

Förmånstagareförordnandet gäller oavsett vad som står i ett testamente. Så vad skulle dottern då ärva om du vill ha bort henne som förmånstagare till både pappans liv- och pensionsförsäkring? Det skulle ju bli detsamma som att snuva dottern på hennes arv om pappan inte har andra tillgångar, vilket ju tycks vara fallet.