De ville ha 11 000 kr för att jag skulle få flytta mina pengar

FRÅGA Har köpt och sålt aktier sedan 70-talet. Har sedan juni 2016 placerat runt 600 000 kr hos Izave. En rådgivare där ska bilda eget och vill att jag följer med. Först begärde de en avgift på 11 000 kr.

Kan man komma ur denna fälla? Är helt förtvivlad och oroar mig för pengar jag ska ha i livets slutskede.

Stockholmstjej

BIRGITTA Jag har googlat på Izave fd Cerberus och dragit öronen åt mig. Det bör även du göra. De avgifter kunderna fått betala för bolagets sparprodukter är skyhöga kombinerat med usel avkastning vilket jag skrivit om tidigare.

En sak som inte klart framgår av din fråga är om de 11 000 kronorna utgör den straffavgift som Izave/Cerberus kräver för att släppa loss dig ur sina klor. Men en sak är solklar. Du ska absolut inte låta dina besparingar följa med den säljare som uppenbart vill fortsätta att kunna mjölka dina besparingar på avgifter. För om denna säljare vore en seriös mäklare hade vederbörande för länge sedan varnat dig för bolagets svindyra och ökända produkter. Jag tycker att du ska rådgöra med experter på konsumenternas.se om du kan tvinga eller förmå Izave/Cerberus att släppa dig för en rimlig avgift. Men oavsett straffavgift bör du ändå ta loss ditt sparkapital och placera det i bättre och billigare alternativ.

Varför inte placera delar av ditt kapital i en robotrådgivare? Sådana prisvärda finns numera inom bland annat nätbankerna Avanza och Nordnet och i finansföretaget Lysa. Även storbankerna håller på att lansera robotrådgivning med prisvärda sparalternativ.

Nya tuffare EU-krav på finansbranschen, som konsumentskydd av sparande, började gälla den 3 januari i år. Dessa ställer stora krav på bank eller finansbolag vad gäller transparens. Dolda avgifter är ett minne blott och kunden måste på ett tydligt sätt informeras om alla avgifter.

I spåren av de nya tuffare kraven har en störtflod av algoritmstyrda spar-robotar dykt upp. En generell bedömning inom finansbranschen är att robotrådgivning blir ett nödvändigt alternativ på sparandemarknaden. Orsaken är att banker av kostnadsskäl inte vill tillhandahålla personlig rådgivning till vissa kundgrupper.

Dagsaktuella avgifter på olika finansrobotar varierar från 0,2 procent till 0,79 procent på det sparade kapitalet. Vissa aktörer tar i stället betalt mellan cirka 20 och 50 kr/månad.

Jämför det med vad du måste betala hos Izave/Cerberus och hos den avhoppande säljaren. Med siffrorna för ögonen förstår du hur oseriösa aktörer roffar åt sig sviniga avgifter av anings-
lösa kunder.