Du kloka dotter, du tänker helt rätt!

FRÅGA Min mamma blev änka tidigt och har bott ihop med sin nuvarande partner i 30 år. Han har genom åren varit mycket generös mot både oss barn och våra barn och behandlat alla barn och barnbarn lika när det gäller gåvor och dylikt, oavsett biologiska band.

De är inte gifta men har skrivit ett testamente där den ena ärver den andra, som mamma uttrycker det. Men gör de det? Har inte särkullsbarn rätt att ta ut sin arvsrätt när deras förälder går bort? Bägge är snart 90.

Min styvfar har två biologiska barn från sitt första äktenskap som slutade i skilsmässa, och ett styvbarn från sitt andra där han hustru gick bort. Sonen från det äktenskapet fick ut sin arvslott när hans mamma dog och de har ingen kontakt.

Så vitt jag vet äger de ingenting gemensamt, men min styvfar ärvde en hel del efter sin andra hustru som var förmögen, bland annat ett sommarställe som såldes för ett par år sedan för ganska mycket pengar. Inte kan väl han testamentera allt till mamma? (Vilket ju skulle betyda att vi ärvde hans andra fru?)

Och vad händer om mamma dör först och hon lämnat allt till honom? De bor i en hyreslägenhet. Min styvfars relation till sina barn är till och från, och vi har aldrig träffat dem. Jag och mina bröder har bra jobb och ordnad ekonomi medan hans barn har det mycket sämre ställt. Jag är övertygad om att de – med all rätt – kommer att kräva sin lott om deras far skulle dö innan mamma.
Jag vill reda ut det här med mamma medan de både är friska nog att förstå och kunna planera.
Dotter till en dotter

BIRGITTA Du kloka dotter. Du tänker rätt; att det kan gå alldeles fel. Bra att du försöker förhindra oreda i ett framtida dödsbo om vad som är ”mitt eller ditt”.

Du och dina bröder har aldrig träffat hans barn under 30 års tid. Den informationen är som ett framrusande åskmoln vid horisonten. Gissa om det ligger dolda aggressioner och puttrar bland dessa hans barn som sannolikt känt sig åsidosatta under många, många år.

Din mamma kan inte testamentera allt till honom utan att åstadkomma det som i ärvdabalken kallas för laglottskränkning.
Med en sådan skrivning i ett testamente skulle ju din mamma göra sina egna barn arvlösa eftersom hans barn skulle få ärva även er mamma. I sådant läge skulle ni vara tvungna att kräva att få ut åtminstone er laglott (hälften av arvslotten) .

Samma sak gäller för honom och hans barn om din mamma får ärva allt han äger.

Hade jag varit i hans barns ställe så skulle jag nog aldrig acceptera att bli av med mitt farsarv.

Som det ser ut är det TRE olika kullar med särkullbarn som är inblandade i slutfördelningen av arven = rörigt. Vem har ärvt vad och när och hur mycket och av vem? Ärvde din mammas sambo en gång sin avlidna hustru med fri förfoganderätt eller med full äganderätt? Hon hade ju ett särkullbarn med sig i boet. Ingen lätt härva att nysta upp. Det bästa är, anser min juridiska expertis, att reda ut hela arvet vid första dödsfallet så man slipper ha ett efterarv som ska ut när sista sambon dör. Den gamla bouppteckningen är bra att ta fram som underlag åt den jurist eller advokat som får uppdraget att finna ut hur arven slutligen ska fördelas.

Tala med din mamma. Fråga henne vad hon vill och se till att hon förstår konsekvenserna av särkullbarns omedelbara rätt till minst sin laglott. Oavsett vad som står i ett testamente. Tala även med din styvfar och förmå det gamla paret att anlita en skicklig jurist som reder ut denna ganska snåriga historia. Det är helt uppenbart läge att formulera nya testamenten, gåvobrev och även förmånstagarförordnanden om det finns försäkringar.
På så sätt undviker ni förhoppningsvis tråkiga och kostsamma juridiska processer om arvet efter föräldrarnas död.

Ärvdabalken innehåller regler om bland annat bouppteckning, arv och testamente. Det finns en broschyr att ladda ner från regeringens hemsida med kortfattad information om huvudreglerna i ärvdabalken. Sök på Google på nätet på ordet ärvdabalken så hittar du rätt.