Är vår bankmans förslag på sparande verkligen det bästa för oss?

FRÅGA Vi är pensionärer, 71 respektive 74 år. 2014 tog vi kontakt med SEB för att få lägre bolåneränta än den vi hade tidigare bank. Bolånet är nu 930 000 kr (marknadsvärdet ca 5 miljoner) med en 5-årsränta på 1,84 % (t o m okt 2022).

Efter en lägenhetsförsäljning föreslog vår bankman placering i lågriskräntefonder och en obligation. Men vi vill inte låsa vårt kapital. Följande fonder har vi till ett värde av omkring 1,9 miljoner kronor: SEBstrategi Defensiv (avgift: 1,25 %), Obligation SEB-K 1397 Tio (förfaller 2019-01-15), SEB strategi Balanserad Lux (avgift: 1,25 %). Avgifterna känns höga.

Vid ett tillfälle förde jag över en del pengar till Avida finans, vilket bankmannen upptäckte. Han påpekade att vi var helkunder, och jag fick omedelbart föra tillbaka summan till ISK-kontot. Borde vi inte i stället placera pengarna på nischbanker med statlig insättningsgaranti och lite ränta? För övrigt är vår bankman snäll och trevlig men jag förstår för lite och blir osäker.

Villrådig

BIRGITTA Jo, du förstår visst vad det handlar om. Varför betala höga avgifter för osäker ränteintäkt i dessa lågräntetider? Din bankman är säkert snäll och hygglig, men ert stora kapital ska inte investeras för att göra banktjänstemannen glad.

Du har din fulla rätt att placera dina pengar var du vill. Idag är det mer regel än undantag att använda flera banker och spar-institut för olika behov. Be om alternativa förslag även ur konkurrenternas fondtorg, och då med avgifter som inte överstiger 0,4 % och det ska vara fonder med hög rankning; lägst 4 stjärnor, gärna 5 som är högsta betyg. Ni ska också välja vilken risknivå dessa indexnära fondalternativ ska ha på en skala 1–7 (lägst–högst). Dessa fonder lägger ni med fördel på ett ISK. Sparhorisonten bör i dagsläget vara minst sju år. Men du vet väl att 70 är det nya 50 och att vi lever allt längre. Så ni har tid på er.

Du kan också kontakta fondbytarbolaget och robotrådgivaren www.opti.se De kan på ditt uppdrag jämföra och komma med alternativa fonder. Jämförelsen kostar inget, men vill du ha hjälp med fondbyte kostar det en slant. Den buffert som ni självklart ska ha bör ni sätta in på nischbank enligt ditt eget förslag.