Jag orkar inte jobba heltid längre – varför inte deltidspension?

FRÅGA Jag fyllde 63 år i november men känner att jag inte orkar arbeta heltid (skola/omsorg). Jag har inte råd att gå ner i tid och funderar därför på att ta ut halvtidspension. Min bank rekommenderar inte detta utan föreslår att jag kan sjukskriva mig. Jag kommer ändå att få en dålig pension och enligt skattetabell skulle jag inte förlora mer än cirka 500–600 kr per månad, om det nu stämmer. Tar jag halvtidspension nu orkar jag kanske arbeta till 67. Är fullt frisk men orken och motivationen fattas mig.

Ensam & oekonomisk 60+

BIRGITTA 63 år ingen ålder idag. Betänk att vi lever väldigt många år efter 65-årsdagen enligt aktuell befolkningsstatistik. Upp mot 25 år till, inte minst gäller den prognosen kvinnor. Du skriver inte vilka uppgifter du har inom skola/omsorg, men möjligen skulle du kanske be att få byta uppdrag? För att få tillbaka arbetsglädje och motivation. Den offentliga arbetsgivaren bör vara generös med att erbjuda alternativa arbetsuppgifter om krafterna tryter i högre ålder. Men helst ska det då också vara i ett heltidsuppdrag. Att gå ner i deltid/halvtid eller halvtidspensionera sig i förtid är ingen hit. Man förlorar massor av pengar i månaden på att ge upp i förtid. Livet ut. Sju procent mindre i pension i månaden för varje år man slutar arbeta i förtid. Tänk också på att du genom att sluta arbeta även förlorar insättningar till din tjänstepension. Gör dig inte själv till fattigpensionär hur trött du än är på ditt nuvarande jobb.

Som halvtidspensionär kan du heller aldrig få full a-kassa om du skulle bli arbetslös på den halvtid du jobbar. Det är idag inte heller lätt att bara ”knäppa med fingrarna” och låta sig bli sjukskriven. Tycker egentligen att det är märkligt att en bank rekommenderar en frisk person att sjukskriva sig. Du bör kolla på sajten www.minpension.se hur din framtida lön, det vill säga hur din pension kommer att se ut i de olika alternativen du nämner. Förhoppningsvis orkar du arbeta tills du blir 67, eller åtminstone tills du är 65, om du får arbetsuppgifter som kan stimulera dig. Börja sondera möjliga jobbuppgifter inom kommunens omsorgsverksamhet, där kan du säkert hitta många alternativa jobb.

Har du möjlighet borde du också börja spara till en buffert. Gäller det pengar du vill ha tillgång till inom de närmaste tre åren bör du dock inte investera i börsrelaterade sparproduk-ter, inte heller i försäkringslösningar. Vad som då gäller är sparkonto med någorlunda ränta i en nisch-bank med statlig insättningsgaranti.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, håller med om att ett första steg kan vara att försöka byta arbetsuppgifter för att orka jobba längre. Att sluta i förtid sänker pensionen resten av livet.