Jag står som köpare – visst borde jag ha rättigheter?

FRÅGA Jag står inför en separation. Jag är medsökande på en lägenhet som vi köpte för tre år sedan. Nu påstår han att det är han som äger lägenhet och att jag inte har något att säga till om. Jag står för halva bolånet. Min namnteckning finns på alla papper kring bostaden. Men – det står ingenstans vem som är ägare. På flera papper står köpare (bådas namn). Jag har även en son på 15 år, som vägrar bo med sin pappa. Vi bor fortfarande under samma tak. Hur får jag reda på vem som äger lägenheten?
Desperat

”Han vill mästra dig till underkastelse”

BIRGITTA: Du har absolut något att säga till om. Hans påstående att du inte har några rättigheter angående lägenheten är ytterst märkligt och inte trovärdigt. Du står ju med på lånen till bostaden samt även med ditt namn på köpekontraktet om jag uppfattar dig rätt. Är ni sambor och har köpt lägenheten som gemensam bostad så har du enligt sambolagen rätt till hälften av nettovärdet vid en separation. Oavsett vem som betalat. Detta förutsatt att ni inte skrivit bort sambolagens bodelningsregler.

Hans attityd tyder på att han försöker mästra dig till underkastelse. Du anger inte om ni är gifta eller sambor. Men är ni gifta utgör hälften, netto av vad ni äger, ditt gifto-
rättsgods. Förutsatt att ni inte skrivit ett äktenskapsförord som säger annat.

Du måste omgående hävda dina rättigheter med hjälp av en utomstående och objektiv sakkunnig. Börja med att kontakta din bank och red ut vad som gäller för det lån som även du har ansvar för. Banken har sedan antingen själv en jurist som kan hjälpa dig eller kan rekommendera en kunnig familjerättsjurist i ditt närområde. Men du! Ta denna kontakt utan att i förväg informera din man. Han ska inte ges möjlighet att hindra dig från att söka hjälp.