Kan jag bo kvar om min man skulle dö före mig?

FRÅGA Jag är gift sedan 2004 med en man som har två söner. Själv har jag två döttrar. Han och jag bor tillsammans i min mans bostadsrätt. Inga lån.

Alla barn är utflugna och var så då vi gifte oss. Min man har också en sommarstuga. Vi har skilda ekonomier men delar på allt vi gör tillsammans och övriga kostnader 40/60, som känns rättvist eftersom han tjänat mer och har mer pension.

Vi har ungefär lika stor buffert genom sparande och arv från våra föräldrar (1,5 miljon kronor). Frågan är vad som händer om han dör före mig. Vi har talat om att sönerna ska ärva sommarstugan eftersom den är arv från far och farfar och ska behållas inom den släkten.

Jag skulle vilja bo kvar odelat i bostadsrätten. Kan sönerna då få sin arvslott och få resten efter min död?

Christina

BIRGITTA Det förekommer utbredd oro att kanske tvingas flytta från sin bostad när särkullbarn vill och ska få ut sitt arv. Din ängslan delas av många. Frågan om sönerna kan få ut, vad du sannolikt menar är deras laglott = hälften av en arvslott, och resterande hälft när även du är död, går inte att besvara med ett enkelt ja eller nej. För det första krävs det ett testamente som begränsar pojkarnas arvsrätt till en laglott, det vill säga hälften av arvslotten, och den har pojkarna rätt att få ut direkt efter pappans död. Om de så vill.

För det andra gäller deras arvsrätt pappans hela kvarlåtenskap. Inte enbart bostadsrätten. Möjligen har deras pappa andra tillgångar som kan kompensera dem för bostadsrättens värde. Tillgångar som de kan få i arv direkt i utbyte mot att du kan bo kvar. Du bör väl också för egen del skriva testamente om hur du vill att dina döttrar ska ärva dig.

Det finns inga genvägar i kniviga juridiska frågor. Det kan bli väldigt dyrt att inte satsa några tusenlappar på en grundlig juridisk genomgång av hur man vill förbereda sin död på bästa sätt. Men först och främst får väl din man besluta sig för hur han vill sörja för dig som eventuell änka. Anlita jurist och red ut vad ni kan göra. Därefter kan din man ju ta ett snack med sina söner. Tips från familjeekonomen Sharon Lavie i Ikano Bank: En variant är att skriva i testamentet att barnen ska få hela sin arvslott om de väntar tills frun också har avlidit, annars får de bara laglotten.