Kan jag styra över mitt paradis även efter döden?

FRÅGA Kan man vägra att sälja sin fastighet (hus plus mark) till en viss person/familj – även efter ens död? Kan man skriva det i ett testamente?

Nya människor har flyttat till mitt ”paradis” på landet, där mitt hus har varit det enda inom 1 kilometers omkrets under 25 års tid. Nykomlingarna har förändrat paradiset till ett litet helvete för mig.

Kan tyvärr inte berätta alla detaljer här och nu – då skulle de känna igen sig direkt … Men – när mitt hus ska säljas vill jag INTE att den familjen utökar sitt territorium här! Jag har inga släktingar som kan företräda mig om jag blir dement eller när jag dör.

Frustrerad lantlolla

BIRGITTA Människor är sig lika genom alla tider. Din fråga triggar fram gamla ordstäv ur gömslena. Hämnden är ljuv, Svinhugg går igen, Ge igen för gammal ost, Svepningen har inga fickor. Förstår att det kliar i fingrarna för att postumt ge igen för gamla oförrätter. Se till att skriva ett testamente redan idag. Tror det kan lätta lite på din frustration.

Skulle du med åren bli dement, och du inte redan hunnit skriva testamente, kan det bli så att en god man eller förvaltare förordnas åt dig för att en försäljning överhuvudtaget ska kunna genomföras. Avlider du utan testamente och utan arvingar blir det Allmänna arvsfonden som ärver fastigheten och antingen behåller den eller säljer den, utom din kontroll. Bättre att du redan nu själv bestämmer hur du vill ha det. Du har rätt att villkora ditt arv.

Men ta hjälp av en skicklig och klok familjerättsadvokat. Du bör i ditt testamente notera att det är din absoluta vilja att fastigheten, om den ska säljas, inte säljs till den förhatliga familjen X. Du bör också förvara testamentet på sådant sätt att det före din död blir känt var det finns. Förvara till exempel en kopia hos den advokat som hjälper dig att utforma texten.

Du kan testamentera din fastighet och andra tillgångar till utvald arvinge. Men hur arvingen sedan använder sitt arv kan du dessvärre inte råda över. Möjligen kan du som alternativ själv sälja fastigheten och finna ett annat hus på en annan plats där du slipper din evigt stressande grannfejd. Men att bara leva för hämnd är lite som att ge upp för livet.

Denna din frustration tycks vara alldeles för destruktiv för att låta den ta slut först den dag du går bort. Så tänker jag. Så varför ändå inte göra ett försök att träffa och tala med dina grannar och försöka hitta en försonande lösning för båda parters bästa. För den skull behöver du ju inte avslöja innehållet i ditt testamente.