Måste vi flytta till hyresrätt för att jag ska klara mig?

FRÅGA Jag är en 60-årig kvinna som för snart 12 år sedan flyttade ihop med min särbo. Vi köpte gemensamt en bostadsrätt och gick in med lika stor andel.

Vi har sedan tidigare barn på var sitt håll: jag två döttrar och han en son. Inga gemensamma barn.

Vi har varken skrivit samboavtal eller testamente och jag börjar nu oroa mig för vad som händer om min sambo dör före mig. Bostadsrätten värderas till omkring 2 miljoner kronor och det betyder att jag, om jag vill bo kvar, måste lösa ut hans son med hälften. Då skulle jag behöva låna.

Min sambo skulle inte ha några svårigheter att lösa ut mina döttrar. Han har en betydligt bättre ekonomi. Han föreslår att vi kan sälja lägenheten och bosätta oss i en hyresrätt, för att inte ha så mycket bundet kapital, men det vill inte jag. Vi stortrivs. Hur göra?

Amie

BIRGITTA Jag tycker din sambo kommer med ett vettigt förslag. Det gäller att kunna trivas även på lång sikt. Bättre sälja och slippa all osäkerhet det innebär att fördela arv till särkullbarn när det inte finns kapital nog att lösa ut dem.

Att tvingas sälja bostadsrätten när du kanske står där ensam är ingen avundsvärd sits. Att du ska ta lån för att din sambos barn ska få ut sitt arv känns emellertid bakvänt. Är han stadd i kassa bör det ligga i hans intresse att förhindra att du hamnar i en ekonomisk knipa efter hans död.

Det bästa ni kan göra är att sälja bostadsrätten, betala reavinstskatten och dela på vinsten. Ha sedan separata privatekonomier. Att bo ihop betyder inte nödvändigtvis att man måste dela plånbok. Men dela rättvist på hushållets utgifter. Störst inkomst betalar procentuellt mer.

Ni bör skriva testamente och se över era försäkringar. Även tjänstepensionerna. Sambor ärver inte varandra utan testamente och försäkringar ärver man via förmånstagarförordnaden. Ni bör absolut gå till en jurist och diskutera vad som händer om den ena eller den andra avlider först. Det kanske är så att din man bör skriva testamente för att trygga din ekonomi om han dör före dig.

Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, gör en reflektion. Om din man är privattjänsteman och är, eller har varit, högavlönad kan han ha tjänat in något som heter ITP Familjepension. Men den försäkringen kan aldrig betalas ut till en sambo, vilka testamenten och samboavtal man än har skrivit, man måste vara gift. Det finns anledning att kolla upp om det här kan vara aktuellt i ert fall. Det finns många som gift sig av denna krassa anledning, konstaterar Staffan Ström. Jens Magnusson, privatekonom SEB, lyfter kärnfrågan. Vems skyddsintresse väger tyngst? Att barnen får ut sin arvslott eller att sambon kan bo kvar? Anlita skicklig familje-rätts-jurist och red ut problemen innan det är för sent.