Vad finns det för fördelar med att vi gifter oss?

FRÅGA Jag och min man funderar på om vi ska gifta oss. Hans främsta argument är att då kan vårt gemensamma barn ärva hans tjänstepension, som han hade sparat ihop innan hon föddes. Jag har dessutom ytterligare två barn sedan tidigare.

Min man och jag är överens om att han och jag inte ska ärva något efter varandra, det ska barnen göra. Det vill säga; mina tre barn ärver det som är mitt och vårt gemensamma barn ärver allt hans, när han avlider. Han har inga andra barn.

Vi har skrivit testamente. Om vi bortser från den romantiska delen, vad finns det för poäng/fördelar med att gifta sig – för ett par i vår situation?!

Förnuft och känsla

BIRGITTA Så här är det … förnuftsmässigt. Gemensamma barn vars föräldrar är sambor får ut sitt arv direkt efter ett dödsfall i likhet med särkullbarn. Som sambo har du ingen arvsrätt efter din man. Er dotter ärver därmed sin pappa direkt efter hans död. Precis som ni vill ha det.

Alltså ingen vits att gifta er av den anledningen.

Gifter ni er däremot, då får ert gemensamma barn vänta på sitt arv tills ni båda är avlidna. Och så ville ni ju inte ha det. Din sambos argument att ni måste gifta er för att dottern ska få ärva hans tjänstepension är helt uppåt väggarna. När det gäller tjänstepensioner är den generella regeln att den inte kan ärvas och absolut inte av en sambo. Det framgår inte om din man har en kollektivavtalad tjänstepension eller en privat. Kanske är han egenföretagare och har en tjänstepension som faktiskt kan ärvas.

Staffan Ström är pensionsekonom på Alecta som ansvarar för tjänstepensionen för 2,4 miljoner människor i Sverige. Han tar ett exempel. Om din sambo är privattjänsteman och högavlönad kan han ha tjänat in till något som heter ITP Familjepension. Men den försäkringen kan aldrig betalas ut till en sambo, vilka testamenten och samboavtal man än har skrivit. Man måste vara gift. Din man bör därför kolla om han har några efterlevandeskydd i sin tjänstepension. Där kan han då tydliggöra sin önskan att dottern ska ärva tjänstepensionen. Det gör han genom att skriva in henne som förmånstagare i ett förmånstagarförordnande.

Så för den sakens skull behöver ni inte heller gifta er.

Kristina Kampwww.minpension.se är rakt på sak. Gift er inte. Det komplicerar bara arvet. Annars är fördelen med att vara gift att du slipper skriva testamente. Som gift har du arvsrätt och du får pension efter din man om denne har en tjänstepension i ITP2 och har haft inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp. Men detta gäller som sagt inte sambor. Samma gäller om du vill ha någons PPM-pengar. Äktenskap krävs. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, föreslår att ni kan teckna en livförsäkring som ger ett hyggligt efterlevandeskydd utan att behöva gifta er. I vanliga livförsäkringar kan man nämligen skriva in sambor som förmånstagare.

Ingen vits att gifta er av den anledningen heller.

Min slutkommentar: Du bör fundera på en eventuell nackdel för din del. Gifter ni er blir era tillgångar giftorättsgods. Utan äktenskapsförord kommer alla dina tillgångar därmed delas lika netto vid en skilsmässa.