Vad krävs för att jag ska kunna hjälpa föräldrarna även framåt?

FRÅGA Min fråga gäller mina gamla föräldrar, som är boende på äldreboende sedan december 2017. Mamma är dement, men pappa helt klar.

Jag har sedan de flyttade till äldreboendet skött deras räkningar och annan ekonomi. Sedan många år tillbaka har jag fullmakt i de banker där de är kunder. Har kunnat sköta bankärenden, ta ut även större summor, som mina föräldrar ville att jag skulle ha (är enda barnet).

Min fråga är nu om jag behöver göra något mer? Behövs en framtidsfullmakt? Min pappa är svårt hjärtsjuk och hur kan jag i fortsättningen sköta det ekonomiska, med en dement mamma. Det gäller en större förmögenhet, som jag inte vill att någon främmande överförmyndare ska sköta om.

Helena

BIRGITTA Du bör omgående kontakta kunnig jurist för att undersöka om det finns behov av en framtidsfullmakt. Den ska i så fall omfatta allt det du kan tänkas behöva ta ansvar för den dag din pappa inte längre har sin mentala förmåga intakt.

En framtidsfullmakt förutsätter att din pappa skriver under och godkänner den. Den ska också bevittnas. Din pappa måste också bedömas vara mentalt intakt när han skriver på. Solklart är att din mamma inte kan skriva under. Det finns två scenarier. Antingen är det möjligt att du inte behöver ytterligare en fullmakt utöver den du redan har. Eller så slutar den nuvarande fullmakten gälla vid demens.

Jag har rådfrågat bankmannen Jens Magnusson, privatekonom på SEB. Han bekräftar att din dementa mamma varken kan skriva på en framtidsfullmakt eller ett testamente (om hon inte redan gjort det när hon var frisk). Ska man vara strikt, menar han, är det tveksamt om den nuvarande fullmakten ens gäller längre. Den ska i princip alltid kunna tas tillbaka och det kan den ju inte nu när din mamma är dement. Din pappa kan göra det om han är klar i huvudet, men bara för sin egen räkning. Det går inte att skriva en fullmakt som omfattar någon annan. Det kan vara en lösning att din pappa skriver ett testamente som gör att du ärver honom direkt – om han avlider före din mamma. På så vis kommer din mamma ”bara” få ut sin bodelningslott om all egendom är gifto-rättsgods. Din pappa kan ju också redan nu ge dig en större gåva, utan att äventyra sin egen ekonomi.

Idag har anhöriga större möjligheter att sköta ekonomin, men inga större uttag – och inga gåvor.