Varför dissar ni nätmäklaren som gett mig så bra utveckling?

FRÅGA Jag har alltid läst din spalt med stort intresse men nyligen blev jag besviken. När jag ställde en fråga om en investering hos Aktieinvest upplever jag att du och andra experter dissar företaget som ett okänt finansbolag som man ska vara försiktig med. Själv lämnade jag all rådgivning i den vanliga banken för snart 20 år sedan och har månadssparande i flera olika depåer hos Aktieinvest. Det har gett mig en betydligt bättre ekonomisk utveckling än de 20 åren innan, då jag litade på min storbank.

Besviken

BIRGITTA Det är bra att du är nöjd med dina affärer. Det tyder på att du har gjort ett aktivt val och känner dig trygg med det. Jag förstår att du var tidigt ute att anlita en första uppstickare och konkurrent till storbankerna. Under de 20 år som gått sedan dess har det dock hänt massor på denna gigantiska kapitalmarknad. Förmodligen var det din insikt om denna utveckling som gjorde att du ställde frågan i nummer 4: Har du ett förslag/tips på vad vi ska göra i stället? (för erbjudandet om de sparboxar du fått från Aktieinvest). Frågan gällde sparande åt ert barnbarn och du fick ett svar med många olika kloka tips och alternativ. Det var ingen som ”dissade” ditt val av finansbolag. Du fick helt enkelt svar på din fråga.

Många hushåll och sparare har varken det självförtroende eller den kunskap som krävs för att kunna välja rätt i detta hav av konkurrenter. Och det är just detta enorma informationsbehov som både jag och sakkunniga i M:s faktapanel tar fasta på. De allmängiltiga råden och tipsen vi gav dig riktades även till alla andra läsare.

Idag finns det, jämfört med för 20 år sedan, väldigt många trovärdiga finansaktörer som erbjuder prisvärda och enkla sparupplägg.