En pappa undrar om han kan göra sitt ena barn arvlöst?

FRÅGA Jag har två barn och är gift. Jag och min fru äger en sommarstuga som är värd cirka tre miljoner som vi vill ge till det ena barnet. Det andra barnet ska inte få någon kompensation. Kan vi sälja stugan till det ena barnet för ett litet belopp, och samtidigt skriva något om att den inte är förskott på arv. Vi har för övrigt inga tillgångar. Är det möjligt att göra ena barnet arvlöst på detta vis?
Pappa

SVAR Du vill försöka göra ett av dina barn helt arvlöst? Eller åtminstone försöka lura det ena barnet på sitt arv genom att tricksa med en fastighet som du och din fru, pappa och mamma, planerar att sälja under marknadsvärdet och förmodligen även under taxeringsvärdet till ett av era två barn?
Tre miljoner kronor är mycket för vem som helst. Det blir garanterat bråk i efterhand. Din orättvisa ställer bara till bekymmer för det barn ni vill gynna. Ett barn får allt. Det andra ingenting. Fattar du inte vad ni ställer till med?

Du kan självklart ge bort hela huset och i en gåvohandling skriva att det INTE ska utgöra förskott på arv.  
Men räkna inte med att det går att lura sig förbi en bröstarvinges rätt att åtminstone få ut sin laglott = hälften av arvslotten.

Det du vill åstadkomma kallas laglottskränkande åtgärd. Detta slutar – om den förfördelade vill ta strid om saken – troligen i en rättsprocess där det gynnade barnet kan  förlora mot sitt syskon. Det är den förfördelade bröstarvingen som ska bevisa i domstol att det var en gåva som till sitt syfte är att jämställa med testamente. Utgången av en sådan process är inte given. Men  det kan leda till att den gynnade kan tvingas ersätta sitt syskon för vad som kan bedömas vara hälften av hälften av ett marknadsvärde = en laglotts värde.

Varifrån ska det gynnade barnet få dessa pengar från för att lösa ut sitt syskon?
Mitt tips: Tänk ett varv till och gå till jurist som kan hjälpa er med en konstruktiv lösning.

Birgitta