En störtförälskad får rådet att skärpa till sig

FRÅGA Jag träffade en man via Facebook, och så fort vi såg varandra, sa det bara klick. Sedan gick allt fort. Vi blandade in barnen och var tillsammans jämt. Jag märkte snart att han drack väldigt mycket och sedan fick jag också veta att han har adhd och skulle börja äta Ritalin.

Jag och min dotter blev utslängda från hans lägenhet ett antal gånger när han drack och då sa han att han inte kände något för mig. Att det bara handlade om sex. När han åt sin medicin kunde han tänka lite klarare. Då ville han ha mig och ingen annan – men var inte redo för en relation. Allt detta godtog jag.

Vi forsatte att ses. Vi firade jul ihop och i en hel vecka var allt bra. Jag var så lycklig. Men sedan bad han mig dra och då fick det vara nog. Men jag är fortfarande så himla kär i honom, även om han bara utnyttjar mig. Vad ska jag ta mig till?  
Jessie

SVAR I din berättelse finns två problem. Det ena är mannen, och det andra är du! Mannen verkar vara psykiskt instabil och har dessutom missbruksproblem. Att han säger att han ömsom älskar dig, ömsom hatar dig säger mer om hans labila personlighet än om hans verkliga känslor. Min gissning är att han är för instabil för att vara i stånd till kärlek.

Det andra problemet är du, Jessie. Det var ju för sjutton röd flagg från början med den här killen! Varför vägrade du att se det? Varför accepterade du att hänga med som en vante när han gjorde slut hundra gånger? Är du lika totalförnekande som du låter? Jag tror det är meningslöst att försöka komma underfund med vem den här mannen är. Det vet du redan, så du ska helt enkelt stiga av. I nästa relation ska du inte låta dig behandlas på det här sättet! Är din självkänsla så dålig att du inte tror du kan få tag på någon bättre?

Det är ett mysterium att du är ”himla kär”, har din kärlek inget att göra med hur mannen är? Hoppas jag inte är för hård, men du behöver vakna upp innan du råkar ut för något ännu farligare. Tänk om du blir ”himla kär” i en mördare?

DR BÖHM