Exet har åsikter om min gardinsmak

FRÅGA Är särbo med en helt underbar man. Vi reser, går på olika evenemang, skrattar mycket, har samma värderingar. Han har barn och barnbarn, precis som jag. Men: han har ett ex som fortfarande har nyckel till hans hus! Så när vi är på resande fot vattnar hon blommor. Han tycker det är praktiskt – vem skulle annars göra det?

I somras var de på en gemensam utflykt med sina barnbarn. Okej, över dagen! Men ändå! Hon kommenterar mitt val av gardiner och sms:ar varje gång jag är hos honom om vad vi ska göra i helgen så att vi inte ska mötas, det vore ju så jobbigt för henne.

Han byter däck, servar och besiktar hennes bil – men inte min – efter sju år som skilda, ”det är ju synd om henne som känner sig ratad”. Han säger att han inte har några som helst känslor kvar för henne och tycker att jag överreagerar när jag säger att situationen är jobbig. Har han inte ett lite sjukt förhållande till sitt ex?

Ska jag stanna eller ge upp? Skäms för att prata med mina kompisar om det här. 

Anonym

PER Det skulle kunna vara en tillgång att han har en bra relation till sitt ex men så känns det uppenbarligen inte för dig. Det är inget att skämmas för, däremot något att ta tag i genom att försöka se situationen ur olika synvinklar.  

Vad betyder det för dig när din man säger att han inte har ”några som helst känslor kvar för henne”? Det låter som att han menar att han inte är kär i henne längre. Av ditt brev att döma ser jag ingen anledning att tro något annat. Men det vore väl inte orimligt att han har något slags känslor för henne efter ett långt äktenskap och i hennes egenskap som mamma till deras barn och mormor eller farmor till deras barnbarn. Det kan vara varma känslor utan att nödvändigtvis utgöra något hot mot dig, eller så är de snarare ljumma och handlar mest om tjänster och gentjänster. Dåligt samvete kan vara en orsak till att han fortsätter att fixa saker åt henne. Att han inte hjälper dig lika mycket kan ju bero på att han ser dig som mer kompetent att klara sådana saker själv.

Däremot undrar jag varför din man informerar dig om vad hans exfru tycker och tänker om ert hem. Det kunde han lika gärna låta dig slippa veta. Även om han är obekymrad av situationen så tycker jag att du kan förvänta dig att han försöker hitta nya former för umgänget med sin exfru som i högre grad inkluderar dig i kalkylen. Det har gått flera år sedan de skilde sig och det kan vara dags att bryta gamla vanor.

Jag tror att det också vore bra om du och hans exfru kunde träffas under mindre laddade former. Nu verkar ni närmast ha blivit spöken för varandra. Du är någon som hon är rädd för att råka möta och som hon kanske låtsas inte finns i verkligheten. Och hon är för dig som en poltergeist som rör sig fritt i din mans hem, lägger sig i ert liv och har synpunkter på hans gardiner.