Får en fastighetsförsäljning gå till så här?

FRÅGA  Jag är en mycket undrande mamma som läser dina kloka råd varje månad. Måste bara fråga en klok person, är upprörd över hur husförsäljning kan gå till. Vår dotter hittade ett hus men kunde inte själv gå på visning, utan min man gick.

Efter några dagar ringer säljaren och säger att mäklaren avsagt sig objektet, men bjuder in dotter och sambo till visning. De vill gärna köpa och lovar att återkomma efter en vecka. Lånelöfte är klart, men de får ingen kontakt med säljaren. Men efter tio dagar ringer säljaren upp och säger att de tyvärr inte kan få köpa huset. Då skulle säljaren tvingas böta 150 000, eftersom de hade en annan köpare. Vad säger juridiken? Får man göra så här?
En enormt besviken Monica

BIRGITTA  Sorry! Visst får man sälja sitt hus eller bostad till vem man vill och till vilket pris man vill. Muntliga löften om fastighetsköp är aldrig bindande, rent juridiskt. Om inget avtal är undertecknat kan säljaren säga nej till en spekulant, även om denne erbjudit ett högre pris än den som slutligen får köpa.

Oavsett vilka skäl säljaren anger, som det där din säljare påstår, att de annars måste ”böta” 150 000 kronor. Vadå för böter? Jag gissar att kruxet är detta: att säljaren har anlitat en mäklare för att sälja huset och att mäklaren har rätt till provision på säljsumman under avtalstiden. Skulle din dotter få köpa, som via dig har tittat på huset under mäklartiden, ska mäklaren sannolikt ha de 150 000 kronorna i provision. Om husägaren däremot säljer huset efter det att avtalet löpt ut till en ”egen” köpare slipper han betala de 150 000 kronorna i provision.

Av detta lär man sig att skriva avtal på allt, men också att man ska ha klart för sig vad ett husköp verkligen innebär.

Svar: nej, det finns ingen lag som tvingar dig att sälja din privata bostad till en köpare du inte vill ha. Ett köpeavtal om fast egendom är bindande först när det har undertecknats på det sätt som reglerna i jordabalken föreskriver. Regler för privata fastighetsaffärer är absolut inte desamma som de regler som styr offentlig upphandling. Läs mer om mäklartjänster på
fastighetsmaklarnamnden.se