Får jag tycka om min svärfar?

FRÅGA Min frus föräldrar skilde sig när hon var i tolvårsåldern. Trots att de är försonade träffar vi nästan aldrig pappan. Min fru har bara negativa saker att säga om honom.

Svärfar och jag har liknande jobb, mycket att diskutera och har trevligt tillsammans. Jag uppfattar honom som en sansad, vänlig person, men det är inte min frus uppfattning. Det är som att vi pratar om två helt olika män!

Hon ser honom bara som en svikare som lämnade henne och mamman. Varje gång jag har träffat honom blir det en scen hemma. Hon tycker att jag sviker henne. Det är klart att jag kan avstå från att träffa svärfar och hålla tyst om vad jag tycker. Men det har gnagt i mig och fått mig att fundera.

Har hon rätt? Ska jag avstå från att träffa svärfar för husfridens skull? Beror min tillgivenhet på att min egen pappa är avliden sedan många år? 

Jens

 

PER Det är klart att ingen har patent på beskrivningen av någon annan. Men jag förstår att din fru kan tycka så mot bakgrund av att ha känt honom så mycket längre. Jag vet ju inget om hur han var som förälder men självklart blir det mycket mer känslor inblandade i en familj än i en mer yrkesmässig kontakt. 

Ibland är avståndet mellan en persons professionella identitet och hens privatliv så stora att det faktiskt blir som om det var två olika personer. Dessutom utvecklas människor och förändras. Du har förstås rätt att tycka om din svärfar och egentligen tycker jag inte att du ska behöva leta efter förklaringar till att du gillar honom. Men ett visst mått av hänsyn från din sida blir ofrånkomligt eftersom det trots allt är hennes pappa. Kanske blir det i långa loppet bra för familjen att du har en egen relation till barnens morfar och vågar stå för den. Man kan ju också se det som en fördel att du inte har vuxit upp med honom och inte delar hennes historia. Det är inte säkert att du kan ändra din frus uppfattning om hennes pappa. Däremot kanske din bild kan komma att komplettera hennes.