Vad händer med änkepensionen ifall man skulle flytta ihop med en ny partner? En läsare undrar, vår ekonomiexpert Birgitta Piper reder ut.

FRÅGA Det har alltid sagts att änke-pension upphör vid nytt äktenskap. Vad gäller? En artikel i Blekinge Läns Tidning från i somras berättar att Pensionsmyndigheten jagar en kvinna, som är samboende sedan tio år, och begär pengar tillbaka från henne. Detta är en fråga som många säkert vill ha klarhet i. Förr sammanbodde många änkor som ”inte hade råd att gifta om sig”. Finns det nya regler som allmänheten inte informerats om?
Cordula

BIRGITTA PIPER Ta det lugnt. Det går alldeles utmärkt att vara sambo trots att du uppbär änkepension. Detta glasklara budskap har jag inhämtat från Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se. Men. Om du skulle komma på idén att gifta dig med din sambo, ja, då ryker änkepensionen. Den ryker i vilket fall den dag du fyller 65. Eller om du börjar ta ut din allmänna pension i förtid, vilket fram tills nu varit tillåtet vid 61 års ålder. Den gränsen höjs dock 2020 till 62 år.

Här kommer ett viktigt tips: Lägg märke till att den dag man börjar ta ut sin allmänna pension (även innan man fyllt 65) så tas alltså änkepensionen bort. Där-emot påverkas änkepension INTE om du väljer att ta ut din tjänstepension innan du fyllt 65 år. Kristina Kamp tillägger att det finns äldre kvinnor som har änkepension, trots att de för länge sedan fyllt 65 år. Dessa äldre kvinnor kan dessutom få änkepension om maken avlider först idag. Syftet med detta är att skydda de åldriga kvinnor som under hela sitt gifta liv varit hemmafruar utan egen inkomst, vilket förr var gängse livsform.

Det finns en rad olika åldersgränser när det gäller änkepension. För den som vill fördjupa sig i ämnet står det att läsa om detta under rubriken ÄnkepensionPensionsmyndighetens hemsida.