Finns det någon terapi som inte kostar så mycket?

FRÅGA Såg Amelia Adamo och hennes son i Efter tio med Malou och blev nyfiken på terapi. Jag har fyllt 50 och känner att jag står i ett vägskäl i livet. Barnen har flyttat hemifrån. Skild sedan många, ingen ny kärlek. Jag skulle vilja öppna mig inför mitt kommande liv, göra mig av med gammalt mög i min ryggsäck. Men hur? Vilken typ av terapeut eller kanske coach ska jag kontakta, det finns så många sorter? Vad kostar det? Jag har ingen hög lön – finns det lågpristerapi? Jag fungerar, går till jobbet och sover gott men känner ändå tomhet.

My

 

PER Hej My, det låter som ett bra tillfälle i livet att reflektera över hur du vill att framtiden ska gestalta sig, just för att du inte har något akut problem som skymmer sikten. Om du upplever att det som du kallar ”gammalt mög” hindrar dig från att göra det du vill, kan terapi vara ett bra val. Terapi kan hjälpa dig att få syn på gamla mönster och hjälpa dig att hitta nya sätt att tänka kring dig själv och dina val.

Det är svårt att här kortfattat beskriva de vanligaste terapiformerna som KBT – kognitiv beteendeterapi, PDT – psykodynamisk terapi och ACT – Acceptance and commitment therapy, så jag föreslår att du till exempel går in på psykologiguiden.se Där finns bra information och även länkar till terapeuter.

Oaktat skillnader mellan olika terapiformer så är den personliga relationen med och förtroendet för terapeuten betydelsefullt. Kostnaden är tyvärr alltid ett bekymmer när man ska gå i terapi privat. Jag skulle tro att priset varierar mellan 750 och 900 kronor per session. Eftersom det är mycket pengar kan det vara klokt att komma överens med den terapeut du väljer, ungefär hur många besök ni ska rikta in er på. Lågpristerapi låter ju inte så lockande, tycker jag. Däremot finns det i anslutning till de större psykoterapiutbildningarna ofta möjlighet att få gå till reducerat pris hos någon som är under utbildning. Det kan vara ett bra alternativ eftersom utbildningsterapeuter har handledning så man får en erfaren terapeut på köpet.