Förklara för din svärson att han inte får slå ditt barnbarn

FRÅGA: Detta gäller min dotter med familj, en man och ett barn på 4 år. De har bott i USA och han är amerikan. Men har nu flyttat till mig i min 42 kvadratmeter stora lägenhet (det är okej för jag vill hjälpa dem). Hon var otrogen mot honom i USA och efter det förlorade han nästan förståndet en tid.

Han är nu osäker och väldigt paranoid. Han förbjuder henne att umgås med vissa vänner och hon får inte arbeta natt. Han vill styra allt. Han har gjort mycket för att hon ska älska honom – typ börjat träna som hon gör, gå ut och dansa. Dessutom har han flyttat hit. Men hans osäkerhet och svartsjuka får honom att förhöra henne nästan dagligen, och gräla.

Jag tror att hon är ganska trött på detta men hon vill ändå att äktenskapet ska funka. Dilemmat är att han nu är så beroende av henne (mig). Han tror sig ha rätten på sin sida. Dels är det hon som gjort bort sig. Dels har han gjort allt detta för henne och det hålls emot henne hela tiden. Han är rättfärdig och hon är en skit.

En ganska hopplös situation, tycker jag. Han är så dum mot henne (har en tendens till våld. Ej mot henne, men dörrar och till och med sonen har fått en hel del stryk…). Hon ägnar sig åt att försvara sig mot den skur av anklagelser som han öser ur sig hela tiden.

Hur ska jag kunna hjälpa dem? Vad tycker du jag ska ge min dotter för råd?
Villrådig

SVAR: Du beskriver en akut och jobbig situation, särskilt på 42 kvadratmeter med tre vuxna och ett barn, varav en paranoid vuxen man med våldsamma tendenser.

Förklara för din svärson att aga mot barn är förbjudet enligt svensk lag. Han kan bli polisanmäld och måste omedelbart sluta med det. Dessutom behöver din dotter komma ur sitt blockerande dåliga samvete och sätta gränser för honom.

Grälen förbättrar ju inte situationen och är också destruktiva för sonen. De behöver ha hjälp att prata om vad som hänt, eftersom den här ältande rättegången från hans sida inte leder någon vart. Hon kan inte få det att funka genom att ställa upp på att vara slagpåse. Visserligen måste den som varit otrogen kunna lyssna på den kränkta parten, inta skurkrollen och höra hur han känner sig, men det är något annat än att utsättas för den bestraffning du beskriver.

Det är uppenbart att de ska gå raka vägen till närmaste Familjerådgivningsbyrå. De behöver hitta en plats för att tala om sina problem inom trygga ramar.

Tomas Böhm