"Hur gör vi för att slippa lämna hus och hem om någon av oss går bort?" En M-läsare vänder sig till vår ekonomiexpert Birgitta Piper för att få råd.

FRÅGA Jag träffade en man 2002 och flyttade in i hans hus på 80 kvadratmeter. Sedan dess har vi byggt ut till det dubbla och båda står för lånet på den nya delen och fram till 2018 har jag betalat det lånet från min lön. Vi har hjälpt varandra ekonomiskt: när jag hade det tufft ekonomiskt med skilsmässa och underhåll för tre barn betalade han allt det gemensamma, när han sade upp sig från sitt fasta jobb betalade jag allt. 2016 startade jag en restaurang. Han har hjälpt till att driva restaurangen, på heltid sedan 2017, då han sade upp sig från sitt dåvarande jobb och började ta ut pension. 2019 gifte vi oss för att säkra varandras ålderdom med hus och annat, men nu förstår jag att det blir problem när vi båda har särkullbarn. Hur gör vi för att slippa lämna hus och hem om någon av oss går bort?

Anita

BIRGITTA PIPER Gå 17 år tillbaka i tiden och gör ett omtag. Gå direkt till en advokat, kunnig i både familjerätt och affärsjuridik. Det kan låta hårt men du har varit blåögd: du äger inte en smula av det hus du i massor av år betalat för, både lån och reparationer. Du borde fått ägarandel i proportion till vad du lagt in i huset av dina pengar. Det du har investerat i huset under 17 år har ökat värdet på fastigheten. Har ni inget äktenskapsförord om enskild egendom, så ärver du som hustru visserligen netto-hälften av hans tillgångar som giftorättsgods. Precis som han ärver hälften av dina som giftorättsgods.

Men! Det finns ändå en hake. Jag har rådfrågat jurister i M:s faktapanel och bland annat fått denna reflektion. Bodelning av giftorättsgods görs efter ena makens död, före själva arvskiftet. Problemet är möjligen om du avlider först och din man, som är den mest förmögne, då kan säga att han avstår från bodelning och då behåller allt han äger, vilket gör att dina barn går miste om värden som du kan ha stoppat in i hans egendom.

Särkullbarn ärver direkt efter sin förälders död. Det spelar ingen roll att respektive särkullbarns föräldrar är gifta med varandra. Deras arvsrätt står i första led och det kan ställa till det för er. Ni måste omgående ta hjälp att sortera och värdera era olika ekonomiska tillgångar och insatser. Så att du till exempel blir kompenserad för ditt ekonomiska bidrag i hans hus.

Skriv också testamente där ni anger vem som äger vad och vem som ska ärva vad. Anlita en kunnig familjerättsjurist som kan reda ut röran och vad som händer vid en skilsmässa, alternativt dödsfall. Så att ni får det som ni själva vill ha det = en någorlunda säkrad ålderdom.