En läsare har fått en minst sagt generös gåva av sin man – men ska hon ta emot den? En miljon kronor... vad tror ni vår ekonomiexpert Birgitta Piper säger om saken? Hämtat ur M nr 17/2019, i butik nu.

FRÅGA Jag har just gift mig vid 65 års ålder. Min man har ett företag som går väldigt bra. Han har skrivit testamente där han ger allt till sina tre barn vid hans bortgång, och jag blir arvlös, vilket jag pratat med min man om. Han var inte medveten om detta när han skrev testamentet. Han vill nu ge mig en miljon att förvalta som en pensionsförsäkring i framtiden. Jag får redan nu en summa av honom varje månad då min pension är så låg. Jag kommer därför inte använda något av miljonen han ger mig. Gör jag rätt som tar emot gåvan? Hur ska jag förvalta den? Vi bor inte tillsammans. Vi har även skrivit äktenskapsförord.
Med värme, Maggan

BIRGITTA PIPER Vilken kärleksgåva! Vilket ansvar han tar för ditt liv. Ha inte dåligt samvete, detta visar ju att han i god tid vill garantera att du får en trygg ålderdom. Klart att du ska tacka ja till hans generositet. Vad ni däremot måste göra är att se till att denna miljon placeras i en kapitalförsäkring eftersom en sådan inte beskattas vid uttag, till skillnad från en pensionsförsäkring där uttagen beskattas som inkomst. Denna kapitalförsäkring bör också göras till din enskilda egendom i ett – vid behov – uppdaterat äktenskapsförord.

Skilsmässa är väl inte det första man tänker på när man just har gift sig. Men det gäller att alltid gardera sig. Man vet aldrig hur framtiden ser ut. Och man har många år att leva rent statistiskt efter 65. Dubbelkolla också om det kan vara aktuellt att förnya och komplettera befintligt testamente. Testamente och äktenskapsförord är färskvaror. Ett råd är att välja kapitalförsäkring med stor noggrannhet och prismedvetenhet. Se till att placera detta stora pensionskapital i en begriplig kapitalförsäkring med låga avgifter, utan inlåsningstider. Lås på fem år förekommer. Det finns tyvärr många avarter och exempel på krångliga kapitalförsäkringsprodukter med dyra fonder, plus höga årliga avgifter, plus straffavgifter om man vill ta ut sitt kapital ”i förtid”. Sök billigast och bäst. Gå in och jämför priser och villkor på olika kapitalförsäkringar på den oberoende sajten konsumenternas.se De enda som säkert tjänar på bindningstid är det bolag/aktörer som säljer sådana produkter. En miljon kronor i kapital lyser som guldägg i ögonen på de aktörer som skor sig på höga avgifter, dyra fonder och långa bindningstider. Jag vet att både Nordea och Avanza har kapitalförsäkringar utan avgifter och utan inlåsningskrav. Sedan bör man som kund själv få välja fonder och där ska man vara noga. Urvalet bör bygga på kriterierna, låg avgift, inte högre än 0,4 %, hög rankning (4–5 stjärnor) och relativt låg risk. Fundera också på vem du själv vill sätta in som förmånstagare i försäkringen. Förbered er i god tid. I teorin.  Sätt er alltså ner vid köksbordet och ”ta livet av varandra och skilj er” medan ni är vänner. Bästa rådet: anlita en skicklig familjerättsjurist och diskutera bästa upplägg.