En läsare skriver till vår expert Birgitta Piper och berättar om en mycket obehaglig situation hon har fastnat i – hon i det närmaste utpressas av en man som kräver hennes sällskap, i utbyte mot tidigare utfört husarbete. Här kan du läsa Birgittas svar.

FRÅGA Jag sitter lite i en rävsax. För tre år sedan köpte jag ett hus och fick kontakt med en man som hjälpte mig renovera detta hus. Jag betalade material och han fick betalt allt eftersom, för jobb och bensin. Svart! Han blev förtjust i mig fast jag otaliga gånger talat om för honom att det kommer aldrig att bli vi två! Jag flyttade till en lägenhet för ett år sedan och sålde huset. Nu tycks han ha en hållhake på mig, att om jag inte umgås med honom så måste jag betala honom en stor summa pengar för jobb och bensin som han tydligen har skrivit upp. Jag har aldrig varken i sms eller mejl beställt några som helst jobb av honom, utan det är han som alltid har kommit självmant och velat ”hjälpa” mig! Han är pensionär men har en enskild firma på sidan av där han tar på sig lite jobb och fakturerar folk. Kan han skriva en faktura till mig och om jag inte betalar den gå vidare till Kronofogden? Jag har aldrig i mitt liv haft en betalningsanmärkning så det känns hemskt att behöva oroa sig för detta. Jag tål inte se gubben!
Rävsaxen

BIRGITTA PIPER: Be honom dra! Omedelbart! Hota med polisanmälan om han inte slutar med sin utpressning och sitt hot. Det han sysslar med är rena maffiametoder. Vem som helst kan ju hota vem som helst med betalningskrav. Ta bara den ökända metoden med ”beskyddarverksamhet” där en bedragare kan hota dig med att ”betalar du inte så kommer jag att straffa dig”.

Denne man kan skriva vilka fakturor han vill. De blir inte mer sanna för det. Skulle han ändå drista sig att lämna över sitt ”ärende” till Kronofogden ska du omgående bestrida hans krav. Både skriftligt och muntligt i personlig kontakt med Kronofogden. Om du bestrider hans krav och informerar om hans hot och utpressning för att få tillgång till ”ditt umgänge” så utgår jag från att han inte har en chans att lyckas med sitt ”kronofogdehot”. Men det kan så klart medföra mycket obehag för dig och ta din tid i anspråk. Men ge dig inte.

Han verkar faktiskt vara en ganska farlig individ. Att han håller på med att trakassera, hota och förfölja dig för att till-tvinga sig en intim relation med dig är ju rejält rubbat. För vad menar han med ”umgänge”? Detta liknar på ett mycket obehagligt sätt det som, även i forskningsrapporter, kallas för ekonomiskt våld. En tyvärr vanlig metod att med hot och aggressivitet försöka bryta ner en annan individs självkänsla och motståndskraft. Ett vidrigt sätt att tilltvinga sin kontroll över en kvinnas liv. Den sortens män ska man inte ta i med tång. Har du något bevis på hans hot? Sms, bandade telefonsamtal? Eller någon form av skriftligt hot? Vittnen? Det vore nog bra att ha till hands vid behov.