En läsare frågar vår relationsexpert Per Naroskin om hur hon ska ta upp sin mans dåliga hygien utan att det blir kränkande.

FRÅGA Jag har en känslig fråga som jag vill ha din hjälp med. Jag är sedan tre år tillsammans med en man. Vi är båda 60 plus. Problemet är att jag inte vet hur jag ska ta upp frågor om hygien. Han duschar när vi ska ha sex men tvättar sig inte särskilt noga, han luktar alltid svett. Samma gäller tandhygien, han borstar men inte varje dag, enligt vad jag kan se. Han tuggar nikotintuggummi mest hela tiden och stoppar in nytt utan att slänga det som han har i munnen. Ibland luktar det ganska illa. Vi har på ett generellt plan talat om dessa saker och jag har talat om hur viktigt det är för mig med både kropps- och munhygien, men han har inte riktigt nappat på detta. Vi har för övrigt en bra relation men den här saken stör mig och gör att jag drar mig undan och inte vill vara nära. Hur kan jag prata med honom om detta på ett icke kränkande sätt?

Maya

PER NAROSKIN Ja, bristande personlig hygien är nog en av de mest känsliga saker som man kan påtala hos någon annan. Det är så svårt att ta upp saken utan att det upplevs som sårande och integritetskränkande. En förutsättning för att kunna nå fram är att ha mandat att ta upp frågan. Vem som helst kan inte komma med synpunkter på ett så intimt område. Men eftersom ni är ett par har du självklart det mandatet. Har han haft så här dålig hygien ända sedan ni träffades? Man kan vända på det och säga att han måste visa dig respekt genom att sköta sin hygien. Du skriver ingenting som antyder att din man skulle ha något funktionshinder eller sjukdom som kan förklara hans bristande hygien. Om hans sätt att missköta sin personliga hygien hade varit ett nytt beteende så hade jag misstänkt att det rört sig om en depression. Men om jag förstått dig rätt så rör det sig mer om gamla vanor (ovanor). Sådana ändras inte med försiktiga antydningar. Eftersom du är rädd för att vara kränkande och han knappast är hågad att ta till sig dem, så blir antydningarna med största sannolikhet försiktiga och lätta att bortse från. Du måste vara mycket mer konkret. Försök att hitta ett bra tillfälle när ni har som lättast att prata, ta upp saken igen.

Det kan vara bra att ta ett område i taget och att börja med det du tycker är det svåraste stå ut med. Du kommer antagligen bli tvungen att upprepa det flera gånger. Det krävs både envishet och uppmuntran för att bryta invanda mönster. Jag tycker inte att du ska vara så rädd för att såra eller kränka honom. Att ta hand om sin hygien ska vara en självklarhet för en frisk, vuxen man. Hämta kraft ur det faktum att du inte gör det bara för din egen skull, utan även för hans och för ert förhållande.