Han vill aldrig kyssas

FRÅGA Lever i en relation med en 13 år yngre man sedan snart fem år. Jag är 74. När vi hade varit tillsammans drygt ett halvår uttrycker han att han inte kan älska mig, så vi gör slut. Han inleder en relation med en kvinna som han varit förälskad i i många år, det håller ett par månader. Han håller hela tiden telefonkontakt med mig trots att jag bett att få vara i fred. Vi återgår till vår relation som om inget hänt. Vi gör långa resor tillsammans, men jag har orden ”kan inte älska dig” i huvudet. Enligt honom ska kvinnan, statistiskt sett, vara endast fem år äldre. Han inleder en relation till, med en gift kvinna som ska skilja sig men inte just nu. Det har gått tre år och han väntar fortfarande på henne men träffar mig under tiden. Han anser att vi har en kompisrelation och vill inte kyssas när vi har sex. Detta får mig att känna mig som en prostituerad utan betalning. Jag tycker om att ha sex men saknar kyssar och smek. Jag har försökt att träffa flera andra män men inte lyckats bli kär utan tänker hela tiden på honom. Kan inte motstå när han ringer …

Ingeborg

PER Ingeborg, du ser din situation så klart och tydligt, samtidigt som du upplever dig oförmögen att göra något åt den. Det låter som att din självaktning redan har tagit skada. Man skulle kunna säga att ni båda deltar i ett otillfredsställande relationsspel som präglas av missnöje. Han längtar efter någon annan än dig hela tiden, medan du nöjer dig med det som blir över; sex utan ömhet – för att åtminstone få något.

Å ena sidan menar han att ni bara har en kompisrelation fast ni har sex. Å andra sidan ser du det som en kärleksrelation, eftersom ni ju har sex. Du tycker att han sänder ut dubbla budskap genom att säga att ni inte har någon relation men ändå har han sex med dig. Men det gör du också, när du säger att du inte vill ha det som ni har det och fortsätter att ställa upp på det. Jag förstår att det här tär på din självkänsla för det är verkligen självdestruktivt.

Du behöver prata med någon professionell person och ta reda på varför du nöjer dig med så lite, varför du låter dig behandlas på ett sätt som sårar dig och som du inte upplever som respektfullt.